• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Başsavcılık Kirliliğe EL Koydu

Başsavcılık Kirliliğe EL Koydu
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ ŞENOL GÖK / Aliağa cumhuriyet başsavcısı Osman bağlar Aliağa da son günlerde artan kirliliğin tespiti için soruşturma başlattığını söyledi. Çevre kirliliğine duyarlı vatandaşlardan kirlilik ile ilgili her tü

ALİAĞA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ARTAN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE EL KOYDU

ALİAĞA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ÇEVRE KİRLİĞİNE SEBEB OLALAR HAKKINDA VATANDAŞLARDAN İHBAR BEKLİYOR 

ALİAĞA CUMHURİYET BAŞSAVCISI OSMAN BAĞLAR, “KİRLETENİ GÖSTERİN DAVAYI AÇAYIM”

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ/ ŞENOL GÖK / Aliağa cumhuriyet başsavcısı Osman bağlar Aliağa da son günlerde artan kirliliğin tespiti için  soruşturma başlattığını söyledi. Çevre kirliliğine duyarlı vatandaşlardan kirlilik ile ilgili her türlü ihbarı cumhuriyet başsavcılığına dilekçe ile yapmaları halinde ihbarın kolluk kuvvetlerince değerlendirilip belge toplanmasının başlatacağını söyleyen bağlar, çevre kirliliğine şahit olan vatandaşlar ellerinde belgeler ile bize başvursunlar. Gereğini yapalım. 5237 S.lı Türk Ceza Kanunu 181. maddesinde belirtildiği gibi çevreyi kasten kirletenlere İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Şeklindeki cezai müeyyidenin uygulanması için çevre kirliliğine şahit olanların bunları kolluk kuvvetlerine yer tarih saat bilgileri somut olacak şekille belgelendirenlerin ihbarları işleme konacaktır. ”dedi. 

Kirliliği tespit edip görevini yapmayan kurum ve kamu görevlileri   ile ilgili de işlem yapacağını belirten bağlar, “buraya geldiğim günden beri kirlilik konusunda duyarlı davranıyorum. Ciddi bir çevre sorunu var. Her kuruma, her vatandaşa söylüyorum. Getirin belgeli ihbarlarınız 181. maddeden dava açayım. Bu yüzden her kurumun hassasiyet göstermesini istiyorum.  Çevre il müdürlüğü 7 kişilik ekipleri olduğunu  İzmir’in tüm sorunlarına yetişemediklerini söylüyor. Bu konuda her vatandaşa, her kuruma görev düşüyor. Bizi arayıp şu anda bir kirlilik var  bacalar siyah duman çıkarıyor şeklinde uyarırlar ise hemen emniyet yetkililerini görevlendirip fotoğrafları çeker delillendiririz. “dedi

Ellerinde somut olarak delillerin yetersiz olduğunu , kirlilikten herkesin bahsettiğini ancak tespit için vatandaşların bile fotoğraflamasının ve kendilerine getirmesini istediğini aktaran bağlar, ihbarlar üzerine delil toplarız ve davayı açarız. Bizim için basında çıkan haberler de ihbardır.  Ölçümlerde ise TUBİTAK en etkili kurum delil için TUBİTAK ya da üniversitelerin çevre mühendisliği bölümleri ile çalışacağım.  Ancak haberli denetimlere de karşıyım.  Tübitak geleceği zaman haberli bir denetim olacaktır.  O zaman da fabrikalar gerekli tedbirleri alacaklardır.  Ben ansızın denetimden yanayım.  Cezalarında yaptırımın olması şart birkaç soruşturma açılırsa yetkili belediyenin de görevi de o fabrikayı kapatmak olmalıdır  şeklinde açıklama yaptı.

İhbar edilen fabrika ile ilgili çevre kirletme kriteri olarak  emisyonun standardın üzerinde olup olmadığına bakılması gerektiğini belirten bağlar, emisyon ölçümünü  üniversiteler, çevre mühendisleri, il çevre müdürlüğü, ile yaptıktan sonra bilirkişi görüşü ile tespitler yapılacak“dedi

Bağlar ayrıca  kurumları bu sorunu çözmek için hevesli koordineli olması gerektiğini belirterek, Vatandaşın bizim için belgeli ihbarı yeterlidir. Aliağa’da çevre kirliliğine duyarlı her vatandaşın kolluk kuvvetlerine ihbarını bekliyorum” diye konuştu.

TCK. MADDE 181 NEDİR ?       

5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 181

Çevrenin kasten kirletilmesi

(1) İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza iki katı kadar artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla ilgili olarak işlenmesi halinde, beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

(5) Bu maddenin iki, üç ve dördüncü fıkrasındaki fiillerden dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78