• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Aliağa Kirliliği Meclise Taşındı

Aliağa Kirliliği Meclise Taşındı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ HASAN ESER Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Aliağa ve çevresinde yaşayan vatandaşların hava kirliliği konusundaki şikayetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi
MHP İZMİR MİLLETVEKİLİ AHMET KENAN TANRIKULU, ALİAĞA VE ÇEVRESİNDE YAŞANAN ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
 
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/   HASAN ESER  
  
 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Aliağa ve çevresinde yaşayan vatandaşların hava kirliliği konusundaki şikayetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
  Basın-yayın organlarında 'Aliağa ve çevresinde hava kirliliğinin özellikle son 15 gündür insan sağlığını tehlikeye atacak boyuta ulaştığı' yönünde çıkan haberler üzerine  harekete geçen MHP’li Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
sider.jpg
 
  TBMM’de Çevre Komisyonu üyesi olarak, konuyu Komisyon gündemine de taşıyacağını da bildiren Tanrıkulu, Bakan Bayraktar’a, “2007 yılından bu yana Aliağa ve çevresindeki hava kirliliğini önlemek için hangi çalışmalar yapılmış? Sonuçları ne olmuştur?” diye sordu. 
  Önergesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin ağır sanayi yükünü çeken İzmir Aliağa ve çevresinde, yıllardır demir çelik fabrikaları ve haddehaneler, rafineri ve petro kimya tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği son 15 günde büyük bir artış göstermiş ve bölge adeta toz bulutuyla kaplanarak, vatandaşımız sağlıksız bir yaşam ile baş başa bırakılmıştır" dedi. 
  Tanrıkulu,Özellikle; Bozköy, Çakmaklı ve Horozgediği köylerinin ciddî tehdit altında bulunduğunu söyledi. 
  "Bölgede kirlilik öyle bir boyuta ulaşmıştır ki; verimli Menemen Ovası başta olmak üzere Karşıyaka, İzmir, Karaburun ve Çeşme yarımadası dahi tehdit altındadır” diyen Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Rüzgârın yönüne göre Bakırçay Ovası da kirlilikten nasibini almakta ve durumun vehametini gösteren şikâyetler arasında Aliağa’da artan kanser vakaları olduğudur. 15 gün zarfında çevre ile ilgili yetkililerin bu konuda hiçbir önlem almadığı, kirliliğin bu kadar uzun sürmesinden bellidir. Kaldı ki; 2007 yılından bu yana, bu konuda hiçbir ciddî adım atılmadığını da TBMM’de bu konuda vermiş olduğumuz önergelerimize verilen cevaplardan da anlaşılmaktadır.Burada artık göz boyamak amacıyla sadece tutanak tutulması işlemlerinin ötesine geçilerek, bu kirliliğe neden olanlara ciddî yaptırımlar uygulanmalı ve çevre denetimleri 24 saat esasına göre yapılmalıdır.”
  Vekil Tanrıkulu, "Hava kirliliğinin toprağa inmesi sonucu, hangi ağır metallerin toprağa geçmekte olduğu ve bölgede tarımın ne şekilde etkilendiği muhakkak incelenmeli, gerekirse vatandaşlarımız ücretsiz sağlık taramasından geçirilmelidir. Eğer yörenin ve bizlerin bu konuda sahip olduğumuz duyarlılığı, konu ile ilgili yetkililer gösteremeyecekse, o makamlarda oturmayı bırakmalıdırlar.Aliağa ve çevresinin, biran önce sağlıklı hava şartlarına kavuşmaları için TBMM’de vermiş olduğum önergeme verilecek cevap, bu konudaki samimiyet ve yaklaşımın göstergesi olacaktır" diye 
  Tanrıkulu, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti: "15 günden bu yana Aliağa’da yaşanan hava kirliliği ne zaman giderilecektir? Önerge tarihimizden önceki 15 gün zarfında hangi denetimler yapılarak, hangi değerler ölçülmüş, bunun sonucunda hangi firmalara ne gibi cezai işlem uygulanmıştır? ,2007 yılından bu yana Aliağa ve çevresindeki hava kirliliğini önlemek için hangi çalışmalar yapılmış? Sonuçları ne olmuştur?,Hemen hemen her yıl yaşanmakta olan bu çevre felâketinin kesin olarak önlenmesi için hangi projeleri hayata geçireceksiniz?,Aliağa’da hava kirliliğine neden olabilecek yeni bir yatırım projesi için Bakanlığınıza hangi tarihlerde, müracaatlar olmuş ve sonuçları ne olmuştur?,Özellikle; Bozköy, Çakmaklı ve Horozgediği köylerinde hava kirliliğinden dolayı son günlerde artan sağlık sorunlarına Bakanlık olarak ne gibi olumlu katkı sunulacaktır?,Hava kirliliğinin toprağa inmesi sonucu, hangi ağır metaller toprağa geçmekte ve bölge tarımını ne şekilde etkilemektedir?,İzmir’in ilçe ilçe, 2011 ve 2012 yılı hava kalitesi ölçüm değerleri nedir? Olumsuz değerlere karşın Bakanlık olarak hangi tedbirlerin alınmasını sağladınız?,Başta Aliağa olmak üzere, sanayi kenti İzmir’in kaliteli bir havada yaşaması için hangi çalışmalar, hangi tarihte yapılacaktır?”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78