• BIST 9367.77
  • Altın 2955.021
  • Dolar 34.4743
  • Euro 36.41
  • İzmir 19 °C
» »

Aliağa Belediyesi’nden Dev Kültür Hamlesi

Aliağa Belediyesi’nden Dev Kültür Hamlesi
Kültürel çalışmaları geniş bir çerçevede tutan Aliağa Belediyesi, yıl boyunca gerçekleştirilen sanatsal etkinliklerin yanı sıra kentin 8 bin 500 yıllık tarih kültür mirasının gün yüzüne çıkartılması noktasında da yoğun mesai harcıyor.

 

ALİAĞA BELEDİYESİ’NDEN DEV KÜLTÜR HAMLESİ

ALİAĞA BELEDİYESİ’NDEN ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARA TAM DESTEK

ALİAĞA’NIN 8 BİN 500 YILLIK TARİH KÜLTÜR MİRASI GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR

ALİAĞA TARİH TURİZMİNE KAZANDIRILIYOR

Kültürel çalışmaları geniş bir çerçevede tutan Aliağa Belediyesi, yıl boyunca gerçekleştirilen sanatsal etkinliklerin yanı sıra kentin 8 bin 500 yıllık tarih kültür mirasının gün yüzüne çıkartılması noktasında da yoğun mesai harcıyor. Son dört yıldır akademik düzeyde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalara tam destek veren Aliağa Belediyesi, Aliağa’nın tarih turizmindeki yerini almasını hedefliyor.

Aliağa’nın antik çağlardan günümüze çok önemli bir uygarlık birikime sahip olduğunu belirten Aliağa Belediyesi Sosyal, Kültürel ve İdari İşler Müdürü Ali Osman Karatekin, bu uygarlığın gün yüzüne çıkartılması ve gelecek nesillere aktarılması amacı ile belediye eliyle yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karatekin, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın talimatları doğrultusunda arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarından sempozyum ve çalıştaylara, Aiolis Kent Belleği ve Anı Evi inşaatından Aliağa Kent Kitaplığı’na kadar kültür alanında bir çok çalışmayı aynı anda sürdürdüklerini söyledi.   

ALİAĞA BELEDİYESİ SOSYAL, KÜLTÜREL VE İDARİ İŞLER MÜDÜRÜ ALİ OSMAN KARATEKİN: “ALİAĞA’YI GERÇEK ANLAMIYLA BİR KÜLTÜR ŞEHRİNE DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Kültürel çalışmalar kapsamında Myrina ve Gryneion Antik Kentleri’nde yüzey araştırmalarının devam ettiğini ifade eden Karatekin, “Myrina ve Gryneion’daki yüzey araştırmaları Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında devam ediyor. Uzunhasanlar Mahallesi’nde bulunan Tisna Antik Kenti’nde de bu yıl ilk defa yüzey araştırmaları başladı. Tisna, çok bilinmeyen fakat birçok sürprizi de içerisinde barındıran bir antik kent. Buradaki çalışmalara Adnan Menderes Üniversitesi’nden Emre Erdan başkanlık yapıyor. Tisna ’da yapılan çalışmalarda Aliağa’nın kültürel mirasına değer katacak yeni bulgular elde edildi. Antik kentlerimizde kısa sürede kazı çalışmalarının başlamasını ve Aliağa’nın yeni bir turizm destinasyonuna kavuşmasını arzu ediyoruz. Turizm destinasyonları sayesinde Aliağa’nın hem ekonomik olarak değerini arttırmayı hem de Aliağa’yı gerçek anlamıyla bir kültür şehrine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Arkeolojik çalışmaların ve akademik heyetlerin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda yakın bir zaman içerisinde bir kazı evini de Aliağamıza kazandırmış olacağız” dedi.

“KYME’DE BELİRLENECEK OLAN ARKEOLOJİ HEYETİNE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”
On İki Aiol kentinin başkenti olarak bilinen ve Aliağa sınırları içerisinde yer alan Kyme Antik Kenti’ne de destek vermeye hazır olduklarını belirten Karatekin, “Yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleri ile gerçekleştiriliyor. Şuan için Kyme Antik Kenti’nde bir belirsizlik mevcut. Bu belirsizlik de burada çalışma yapacak olan akademik heyetlerin belli olmamasından kaynaklanıyor. Bu belirsizliğin sona ermesini ve Kyme’de arkeolojik çalışmaların bir önce başlamasını arzu ediyoruz. Kyme’de belirlenecek olan arkeoloji heyetine de her türlü desteği vermeye hazırız. Kyme’nin hızlı bir şekilde turizme açılmasını istiyoruz” dedi.

“ALİAĞA’YA ÇOK YAKIN OLAN ANTİK KENTLERE DUYARSIZ KALMA GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK”
Aliağa sınırları içerisinde yer alan On İki Aiol kentlerinden Kyme, Tisna, Myrina ve Gryneion Antik Kentlerinin yanı sıra Aliağa idari sınırları dışında kalan diğer Aiol kentleri Menemen’deki Larissa, Manisa’daki Aigai ve Bergama’daki Elaia Antik Kentlerindeki çalışmalara da destek verdiklerinin altını çizen Karatekin, “Bu antik kentler Aliağa idari sınırları dışında yer alsa da Aliağa’ya çok yakın. Larissa, Aigai ve Elaia Aliağa’daki antik kentlerin bir parçasıdır. Tarihe bir bütün olarak baktığımız zaman bunları birbirinden koparmanız asla mümkün değil. Menemen sınırındaki Larisa’da elde edilecek bir bulgu Gryneion’daki çalışmaların gidişatını önemli ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle Aliağa sınırları dışında kalan fakat Aliağa’ya çok yakın olan bu antik kentlere duyarsız kalma gibi bir lüksümüz yok” dedi.    

“AİOLİS KENT BELLEĞİ VE ANI EVİ İZMİR’İN KUZEYİNDE BİR İLK OLACAK”
Kültürel çalışmalar dahilinde yapımına yakın bir zamanda başlanacak olan Aiolis Kent Belleği ve Anı Evi projesi hakkında da bilgiler veren Karatekin, “Aiolis Kent Belleği ve Anı Evi’ni Yeni Mahalle’de yapımı devam eden Kent Park içerisine kuracağız. Aiolis Kent Belleği ve Anı Evi yaklaşık iki bin metre kare alan üzerine kurulacak. Kent Belleği Anı Evi’nde endüstriyel miras sergisi, tarımsal miras sergisi ve tematik kütüphane yer alacak. Bahçesinde ise Aliağa’nın geçmişten günümüze önemli şahsiyetlerine ilişkin büstler bulunacak. Aliağa’nın eski fotoğrafları ve binlerce yıllık uygarlık birikiminin izleri olan sikkeler sergilenecek. Aiolis Kent Belleği ve Anı Evi tüm bu özellikleri ile İzmir’in kuzeyinde bir ilk olacak” dedi.

SEMPOZYUMLAR
Kültür çalışmaları içerisinde en önemli amaçlarından bir tanesinin de akademi dünyasının ilgisini Aliağa’ya çekmek olduğunu anlatan Karatekin, “Bu amaç doğrultusunda sempozyum ve çalıştaylar ile bilimsel ortamlar üretmeye gayret sarf ediyoruz. Aliağalı tarih severleri bilim adamları ile bir araya getirmeye çalışıyoruz. 2017 yılında birinci Aliağa Sempozyumunu gerçekleştirdik. Bu yıl mayıs ayında birinci turizm çalıştayını yaptık. 27-28 Eylül 2018 tarihlerinde “Uluslararası Aliağa ve Çevresi - Aiolis Bölgesi - Arkeoloji ve Disiplinler Arası Araştırmalar Sempozyumu”na ev sahipliği yapacağız. Aliağa Hampton By Hilton Otelinde düzenlenecek olan sempozyum Aliağa’daki ilk arkeoloji sempozyumu olacak. 18-19 Ekim’de de ikinci Aliağa Sempozyumunu gerçekleştireceğiz” dedi.

“HER EVE EN AZ BEŞ KİTAP ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık geçmişini ve antik kentlerde elde edilen bulguları “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımlanan eserlerde topladıklarını söyleyen Karatekin, şöyle konuştu: “Başkanımız Sayın Serkan Acar, özellikle gençlerin ve çocukların Aliağa tarihini öğrenebilmesi amacı ile kültürel yayınların hazırlanmasını istedi. Başkanımızın talimatı ile bu çalışmalar dört yıl önce başladı. Çalışmalar kapsamında 19 kitabın planlamasını yaptık. Bugüne kadar beş kitabımızı okuyucu ile buluşturduk. Altıncı kitap olan “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, 2.Cilt” önümüzdeki haftalarda kitaplıklardaki yerini alacak. Yıl sonuna kadar 10 kitabı daha Aliağalılar ile buluşturacağız. Muhtarlar ve STK’lar işbirliğinde 50 bin kitabın dağıtımını ücretsiz olarak gerçekleştirdik. Her eve en az beş kitap ulaştırmayı hedefliyoruz. Kültür yayınlarımızı sadece basılı olarak değil e-kitap hizmeti ile de okuyucularımıza ulaştırabiliyoruz. Vatandaşlarımız Aliağa Belediyesi’nin resmi sayfasından e-kitaplarımıza erişebiliyor. Aynı zamanda görme engelli vatandaşlarımız için başlattığımız sesli kitap uygulaması da engelli vatandaşlarımız için önemli bir proje oldu. Baskısı tükenen kitaplarımız Mini DVD’lerde pdf formatlarında da hazırlandı. Kitaplar bilgisayar ortamında veya DVD oynatıcı cihazlarda rahatlıkla okunabiliyor. Vatandaşlarımız bu mini DVD’leri Hilal Masa’dan ücretsiz olarak edinebilirler” 

ALİAĞA’YA 7 BUÇUK METRELİK DEV ATATÜRK HEYKELİ
Kentin önemli noktalarına Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykellerini dikmeyi istediklerini de sözlerine ekleyen Karatekin, “Bu kapsamda ilk olarak Mustafa Ekmekçi Meydanı’na Harmandalı oynayan ve hepimizin göğsünü kabartan Atatürk heykeli diktik. Heykel 7’den 70’e herkesin ilgisini çekti. Mustafa Ekmekçi Meydanı’na konumlandırılan Atatürk heykelinden sonra Başkanımız Serkan Acar’ın Aliağa’ya ikinci bir sürprizi olacak. Kaidesi hariç yedi buçuk metre boyunda dev bir Atatürk heykelini daha yakın bir zamanda kentimize kazandıracağız” dedi. // EGE BASIN GRUBU

aliaga-belediyesinden-dev-kultur-hamlesi-(5).jpgaliaga-belediyesinden-dev-kultur-hamlesi-(4).jpg

aliaga-belediyesi-ali-osman-karatekin.jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

İzlenme: 4871
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78