• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C

7 Adımda Kanser Riskinizi Azaltın

7 Adımda Kanser Riskinizi Azaltın
Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Yeni yıl, sağlıklı yaşam konusunda yeni kararlar ve önlemler almak için önemli bir fırsattır.
YENİ YILDA 7 ADIMDA KANSER RİSKİNİZİ AZALTIN
Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Yeni yıl, sağlıklı yaşam konusunda yeni kararlar ve önlemler almak için önemli bir fırsattır. Dengesiz beslenme, fast food tüketimi, sigara, alkol ve hareketsizlik gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulup, hayat tarzı değişiklikleri ile kanserden korunmak mümkün olabilmektedir. Memorial Şişli ve Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, kanserin oluşumunda çevresel faktörlerin önemli rol oynağını belirterek, kanser riskine karşı dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. 
1. Sağlıklı ve dengeli beslenin: Doğru bir beslenme planı uygulamak başta kanser olmak üzere birçok hastalığı engellemektedir. Aşırı kilo yani obezite vücuttaki yağ oranının artması ve organları etkilemesi nedeni ile hayati riske neden olan hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Obeziteyi engellemek için az kalori içeren yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi gerekir. Rafine şekerle yapılmış yiyecekler ve yağlı et ürünlerden uzak durulmalıdır. Bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli, tam tahıllı yiyecekler tercih edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımlandığı rapora göre, işlenmiş et ürünlerini fazla tüketmek kanser riskini arttırmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar uygun miktarlarda zeytinyağı ve kuruyemiş tüketen kadınların meme kanserine daha az yakalandığını ortaya koymuştur. 
 
2. İdeal kilonuzu koruyun: Vücut için ideal olan kiloyu belirleyip korumak; meme, prostat, akciğer, bağırsak ve böbrek kanseri riskini azaltmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar fiziksel aktivitenin meme ve bağırsak kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Günde 30 dakika, haftada 150 dakika orta derece aerobik aktivite ya da 75 dakika kuvvetli aktivitede bulunarak meme ve bağırsak kanserinden korunmak mümkün olabilir. 
3. Sigaradan uzak durun: Nikotin içeren herhangi bir ürün tüketmek, kişiyi doğrudan çağın hastalığı kanserle karşı karşıya getirir. Sigara tiryakileri akciğer kanseri, baş-boyun, pankreas, mesane, karaciğer ve böbrek kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanabilmektedir. Sigara tüketmeyen ancak aynı ortamda bulunan insanlar bile maruz kaldıkları duman nedeniyle akciğer kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Sigarayı bırakmaya karar vermek sağlıkla ilgili alınabilecek en önemli kararlardan biridir. Yapılan çalışmalar sigara bırakmak için en başarılı yolun, günlük tüketim miktarını azaltmak değil kararlılıkla bir daha içmemek olduğunu göstermiştir.
4. Alkolü bırakın ya da azaltın: Alkol ürünleri de sigara gibi birçok kanser türüne neden olabilmektedir. Uzun süre ve fazla miktarlarda alkol tüketenlerin başta kanser olmak üzere hayati önem taşıyan birçok hastalığa yakalanma riski tüketmeyen insanlardan daha fazladır. Aşırı alkol tüketimi meme, bağırsak, böbrek ve karaciğer kanserine yol açmaktadır. 
5. Kış güneşinden kendinizi koruyun: Hayati riske neden olan önemli kanser türleri arasındaki cilt kanserinden korunmada güneş ile ilişkilerin iyi ayarlanması çok önemlidir. Bu riski en aza indirmek için yaz aylarında güneşe çıkılması gerekiyorsa kesinlikle güneş gözlüğü ve geniş kenarlı bir şapka tercih ederek uygun güneş koruyucu ürünlerin kullanılması gerekir. İklim değişiklikleri nedeniyle günümüzde kış aylarında da güneşe maruz kalınmaktadır. Bu nedenle kış güneşinden de yaz aylarında olduğu gibi korunmak gerekir. Bronzlaşmak için saunayı tercih edenlerin gereğinden fazla kalmaları cilt kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle saunalarda 5-10 dakikadan fazla durulmaması gerekir. 
6. Aşı olmayı ihmal etmeyin: Kansere neden olan bazı virüs tiplerinden aşı ile korunmak mümkündür.  Hepatit B karaciğer kanserine, HPV rahim ağzı kanserine sebep olabilir. Bu konuda bir uzmana başvurarak aşı takvimi hakkında mutlaka bilgi alınmalıdır. 
7. Kanser taramalarınızı yaptırın: 40 yaş sonrasında kadınların meme ve rahim ağzı kanseri, 50 yaşına gelmiş erkeklerin ise prostat kanseri taraması yaptırmaları çok önemlidir. 50 yaşından sonra ile herkesin bağırsak ve akciğer kanseri taraması yaptırması gerekmektedir.  / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78