• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İzmir 25 °C

Foça’da Ağaç Kesimene Son..

Foça’da Ağaç Kesimene Son..
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Uzun süredir Foça gündemini meşgul eden Foça Ilıpınar Mahallesindeki ağaç kesimlerine ilişkin düzenlenen toplantıda ağaç kesimlerinin durdurulmas
FOÇA’DA AĞAÇ KESİMENE SON
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Uzun süredir Foça gündemini meşgul eden Foça Ilıpınar Mahallesindeki ağaç kesimlerine ilişkin düzenlenen toplantıda ağaç kesimlerinin durdurulması kararı çıktı. 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamalarda, Foça’da yanan ormanlık alanlarla birlikte, Ilıpınar Mahallesinde kesim yapılan orman alanlarının Ocak ayı içinde ağaçlandırılmaya başlanacağı belirtildi. 
 
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İzmir Orman Bölge müdürü İbrahim Aydın, Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun, Ağaçlandırma Şube Müdürü Sebahattin Bilge, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve çok sayıda Foçalı çevre gönüllüsü katıldı. 
 
Foça birçok yere örnek
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, çevre için gösterilen duyarlılığın çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Demirağ, “Foça, Türkiye’de ki 15 Özel Çevre Koruma Bölgesinden bir tanesidir. Ve birçok farklı mevzuat ve kanunlarla belirlenmişi çerçeve içerisindedir. Foça, geçmişten bu yana birçok medeniyetin yaşadığı ve bundan sonra da yaşayacağı merkezdir. Bunun da temel nedenlerinden bir tanesi çevresi ve doğası. Böyle bir çevre ve doğa dünyanın hiçbir yerde yok” dedi. Dünyanın büyük bir hızla yıprandığını ve daraldığını vurgulayan Başkan Demirağ, Foça’nın bir çok yere örnek olacak nitelikte olduğunu söyledi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Burada bazı endişelerimizin olması normal. Bu anlamda, yanı başımızdaki termik santrallerin getirmiş olduğu sanayileşmeyi, baskıyı yakından takip ediyoruz. Bu anlamdaki tepkiler de normal.  Sanayileşmenin ve çevre katliamının karşısındayız. Doğayı bu anlamda korumak ana görevimizdir” dedi. 
 
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Öncelikle toplantıdan şu mesajı aldık; Bu günden itibaren bu kesimi durdurmamız gerekiyor” dedi. 
 
Yetkililere çağrı
Belde belediyeler kapatıldıktan sonra Foça’da ağaçlandırılabilecek birçok yer olduğuna dikkat çeken Başkan Demirağ, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne de bir çağrı da bulundu. 
 
Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Gelin Büyükşehir yasası ile Foça’ya geçen mera alanlarını sizlere tahsis edelim. Buraları hep birlikte ağaçlandıralım. Sizin projelerinize uygun birçok yer var. Foça belediyesi olarak elimizdeki birçok yeri değerlendirin. Hep beraber çalışma yapalım ve bölgemizi ağaçlandıralım” diye konuştu.
 
Çevre, hepimizin geleceğe bırakacağı mirastır
Kamu İdaresi olarak yapılan çalışmaların, devlet kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli olarak kullanılması, hesap verilebilir, şeffaf olması, kayıp ve kötüye kullanımın önüne geçilmesi yönünde olduğunu söyleyen Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, “Bu çerçevede de bütün çalışmalar hep vatandaş odaklı, şeffaf bir şekilde iş ve işlemleri yapmak. Birkaç haftadır, ilçemizde yapılan çalışmalardan hepimizin bilgisi var. Çeşitli söylentiler dolaşıyor. Bizlerde yapılan işin doğrusunu anlatmak adına bu toplantıyı organize ettik. Herkes aklındaki soruları sorup cevaplarını alacaktır. Hiçbir şekilde ormanlar kesilerek, yerlerine yerleşim alanları, sanayi bölgeleri kurulamaz. Bu herkesin malumlarıdır. Çevre hepimizin geleceğe bırakacağımız mirasımızdır” dedi. 
Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde yapılan toplantıda yapılan konuşmalarından sonra soru ve cevap bölümüne geçildi. Katılımcıların özellikle ağaç kesimleri duracak mı? kesim yapılan yerlere ne zaman ağaç dikilecek gibi soruları ön olana çıktı. 
 
Yanlış anlaşılmalar diyalog eksikliğinden
Foça Ilıpınar Mahallesi’nde yapılan ağaç kesimleri hakkında bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü, bu toplantının geç yapılmış bir toplantı olduğunu ve yanlış anlaşılmaların diyalog eksikliğinden kaynaklandığını açıkladı. 
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Aslında bu toplantıyı daha erken yapmamız gerekiyordu, kamuoyunu günlerce işgal ettik. Ancak bu toplantının yapılmasından dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum” dedi. 
 
Bölge Müdürü Aydın, bu mevsimlerin orman yangını mevsimi olduğunu, ormancıların yangınla uğraştığını da hatırlatarak, “Bizler bu mevsimlerde hep yangınla mücadele ederken, doğayı bu şekilde korumaya çalışırken, demek ki doğaya sahip çıkan insanlarımızın da olduğunu öğrenmekten dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek isterim” diye konuştu. 
 
Hasım değil hısımız
Aslında bu toplantının yapılmasında geç kalındığını da belirten İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Neden geç kaldık ? Biz ormancılar olarak yaptığımız işin tekniğine uygun olarak yaptığımıza inandığımızdan ve teknik jargonla konuştuğumuzdan, hedef kitlemiz olan sizlerle aynı dille konuşmadığımız burada yaşayan insanlarla diyalog eksikliğimizden dolayı bu sıkıntılar oluştu. Orman mühendisi, yapılan işin çok iyi olduğunu ve çalışmanın bu şekilde olduğunu biliyor, sanki herkes bilir zannettiği için bu sıkıntıları yaşadık. Ancak yaptığımız bu uygulamalar kafamıza yatmıyorsa gerekirse de durdurulur. Biz hedef kitlemize, doğayı sevenlere karşı hiçbir şey yapmayız. Biz orman köylüsüne, doğa severlere hasım değil hısım deriz. Onlarla kavga ederek hiçbir yere varamayız” dedi. 
 
Foça Ilıpınar Mahallesinde yapılacak olan çalışmanın Endüstriyel Plantasyon olduğunu yani en iyi genetiğe sahip orman ağacı dikme çalışması olduğunu da söyleyen Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 
çalışmaların yanlış anlaşıldığını da belirtti.
 
Halka rağmen çalışma yapılamaz
İzmir Orman Bölge Müdürü toplantının sonunda Foçalılara da bir müjde vererek, halka rağmen herhangi bir çalışma yapılmayacağını, Foça’da bundan sonra ağaç kesimi yapılmayacağını, Foça üzerindeki Endüstriyel Plantasyon çalışmalarının iptal edildiğini söyledi. Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Planladığımız alanları yeniden planlamak üzere masaya yatıracağız” diye konuştu. Bundan sonraki yol haritasını da açıklayan Bölge Müdürü Aydın, “Bundan sonra önümüzdeki sene uygulamaya koyacağımız kesim programını kaldırıyoruz. Ocak ayı içerisinde de sizlerle birlikte öncelikle kesim yapılan Ilıpınar Mahallesindeki alanı, ardından yanan yerleri de ağaçlandırılacağız” dedi. 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78