• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

Menemen 6. Tiyatro Festivali

Menemen 6. Tiyatro Festivali
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Menemen Belediyesi 6. İnadına Tiyatro Festivali, “İnadına Tiyatro, İnadına Sanat” söylemlerinin yankılandığı coşkulu Kortej Yürüyüşü ile başladı.
MENEMEN’DE 6. İNADINA TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI
 
Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi Menemen Belediyesi 6. İnadına Tiyatro Festivali, “İnadına Tiyatro, İnadına Sanat” söylemlerinin yankılandığı coşkulu Kortej Yürüyüşü ile başladı.
 
Menemen’de 15 yıldır ‘İnadına Tiyatro’ yapmaya devam ettiklerine, hükümetin ise tiyatroları kapatmaya çabaladığına dikkat çeken Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; “Eğer siz Atatürk ilke ve devrimleriyle oynamaya kalkarsanız, günün birinde bütün Türkiye, her yer İzmir olacak” sözleriyle tiyatro severlerden yoğun alkış aldı. Vatandaşlar alkışlar eşliğinde; “Sanat Dostu Başkan Yüreğine Sağlık” sloganı attı.
 
Ülkemizin önde gelen tiyatro organizasyonlarından biri haline gelen ve Menemen Belediyesi’nin bu yıl 4-7 Mart tarihlerinde altıncısını gerçekleştireceği ‘İnadına Tiyatro Festivali; Edirne, Elazığ, Giresun, Antalya gibi yurdun dört bir yanından 14 tiyatro topluluğu ve ünlü tiyatro sanatçılarının da katıldığı Festival Korteji ile başladı. 
 
Şehir Stadyumu önünden başlayan ve Menemen Belediye Bandosu öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşandı. Ellerinde “İnadına Tiyatro, İnadına Sanat” yazılı dövizler taşıyan 300 kadar tiyatrocunun kostümleriyle katıldığı korteje, Menemenlilerin ilgisi de yoğun oldu. Vatandaşlar, işyerleri ve evlerinin balkonlarından alkışlarla Festivale destek verdi. 
 
Festivalin açılış töreninin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortejin önünde eşi Nurdan Şahin ile birlikte yer alan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’e; usta sanatçılar Zihni Göktay, Salih Kalyon, Selahattin Taşdöğen ve Yakup Yavru, CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri ile Muhtarlar eşlik etti. Altan Gördüm, Turgay Tanülkü, Ayhan Taş ve Yüksel Ünal’ın da katılacağı 6. İnadına Tiyatro Festivali’nin açılış töreni; Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşunun ardından istiklal marşımız büyük bir coşkuyla söylendi.
 
İNADINA TİYATRO DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Her yıl binlerce tiyatro severi Menemen’de buluşturan ‘İnadına Tiyatro Festivali’nin bu yıl altıncısını düzenlediklerini ancak Menemen’de ‘İnadına Tiyatro’ söylemine 15 yıl önce başladıklarını hatırlatan Menemen Belediye Tiyatrosu (MEBET) Sanat Yönetmeni Metin Güler; “Siz o kenti sever ve inanırsanız, o kent dünyanın en güzel kentidir. 1999’da başlayan bir inanç, bir sevgi bizimkisi belki tiyatro adı verilen. İyi ki bu kenti sevmişiz çünkü artık bu kent belki tiyatrodan, belki başka şeylerden dolayı bizim için dünyanın en güzel kenti, hoş geldiniz” diyerek tiyatro severleri selamladı.
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin sayesinde ülkemizin dört bir yanından tiyatro severleri Menemen’de buluşturduklarını açıklayan Güler konuşmasına şöyle devam etti; “Devletin tiyatroları kapattığı bir dönemde, devletin sanatı köreltmeye ve yok etmeye çalıştığı bir dönemde, özellikle de gündemin siyaset olduğu bu dönemde, böyle bir zamanda bu festivali istediği için, 15 yıldır inadına yanımızda olduğu için, bizim için belki de koca devletin sanata veremediğini verdiği için Belediye Başkanım sayın Tahir Şahin’e çok teşekkür ediyorum. İnadına Tiyatro demeye devam edeceğiz.”
 
TÜRKİYE’Yİ ARABİSTAN’A DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR
Festivale katılan tüm sanatçılar adına törende konuşan tiyatro ve sinema oyuncusu Salih Kalyon; Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk’ün “Her Şey olabilirsiniz, Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, Başbakan da olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız” sözünü hatırlatarak başladığı konuşmasında, tiyatroya sahip çıkan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’i tebrik etti.
 
Atatürk’ün kurduğu Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün Arabistan’a dönüştürülmek istendiğine dikkat çeken Kalyon açıklamalarına şöyle devam etti; “Bugün Arabistan’da tiyatro yok. Duydunuz mu hiç, Suudi Arabistan tiyatrosu geldi mi Türkiye’ye? İşte bugün ülkemizi yönetenler, maalesef Arabistan’a götürmek istiyorlar ulusu, toplumu. Bunun için canhıraş çalışıyorlar, bunun için ülkeyi soyuyor, soğana çeviriyorlar ve ülkeyi satıyorlar adım adım. Ama bizler; yıllar önce nurlar içinde yatan Kubilay’ımızı buraya şehit verdik. Bundan sonra da Şehitlerimiz Gezi Parklarında verilmeye devam ediyor. Artık uyanık olalım ve bu planlara artık inanmayalım. Bunlar geldikleri günden bugüne kadar utanmadan, yılmadan yalan söylüyorlar. Yalan söyleyerek iktidar oldular, yalan söyleyerek devam ettiriyorlar. Ama artık uyandık zannediyorum.”
 
BAŞKAN ŞAHİN:BİZ ATATÜRKÇÜLÜĞÜ ANAMIZIN KARNINDA ÖĞRENİYORUZ
MEBET Sanat Yönetmeni Metin Güler ve MEBET Ailesine 15 yıllık sanat yolculuğundaki başarılarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; festivale katılan tüm sanatçılar ve tiyatro topluluklarını Menemen’de ağırlamaktan onur duyduğunu söyledi. 
 
15 yıldır yol, park, alt yapı, ulaşım gibi Belediye hizmetlerini aksatmadan yapmaya gayret ettiğini söyleyen Başkan Şahin; altında iki katlı otopark bulunan Cumhuriyet Meydanı’nı yapmak için 8 metrelik çukur kazdıklarında bazı zihniyetlerin; “Tahir Şahin bu çukurda boğulacak” dediğini hatırlatarak; “Tahir Şahin; bilinçli, çağdaş, Atatürkçü,  Atatürk ilke ve devrimlerine inanan hemşehrilerinin sayesinde bu çukurdan çıktı, bu meydanı yaptı ve bugün 6. İnadına Tiyatro Festivali’ni gerçekleştiriyor” dedi. 
 
İNADINA TİYATRO’ YAPANLAR KAZANACAK
Atatürk’e ve Cumhuriyet’e inanmak istemeyenlere de seslenen Başkan Şahin; “Biz size ne yapsak asla anlamayacaksınız. Biz Atatürkçülüğü anamızın karnında öğreniyoruz. Doğup büyüyoruz ve Atatürkçü olarak öleceğiz. Biz öleceğiz, yeni Atatürkçüler gelecek” dedi. 15 yıldır sosyal belediyeciliğe büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Tahir Şahin, konuşmasına şöyle devam etti, “Mevcut hükümetimiz ne yazık ki sosyalleşmenin önünü nasıl kapatırım diye uğraşıyor. Biz ‘İnadına Tiyatro’ diyoruz. Onlar da ‘İnadına Tiyatroları Kapatacağız’ diyor. Tiyatro açanlar mı, kapatanlar mı kazanacak hep birlikte göreceğiz. Ben diyorum ki böylesi güzel gruplar olduğu sürece ‘İnadına Tiyatro’ yapanlar dün kazandı, bugün de kazanacak, yarın da kazanacak.  30 Mart çok yakın, hep birlikte göreceğiz inşallah.”
 
BAŞKAN ŞAHİN’DEN YILDIRIM GİBİ SÖZLER
AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın Menemen ziyaretindeki konuşmasına da değinen Başkan Tahir Şahin; “Bizim bir güzel sloganımız var. Biz, ‘Değiştireceğiz dedik, değiştirdik. Değiştirmeye de devam ediyoruz’ diyoruz. Sevgili Binali Yıldırım, çağdaşlıktan, aydınlıktan biraz yoksun kalmış olacak ki ne demek istediğimizi anlamıyor. ‘Başkan ne güzel söylemiş, Başkanı değiştirelim’ diyor. Ey sevgili Binali Yıldırım; Binali Yıldırım değil, Menemen’e yıldırım düşse ne Menemen’de Tahir Şahin’i değiştirebilirsiniz, ne de İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nu değiştirebilirsiniz. Sizin ancak değiştirebileceğiniz şey tiyatroyu kapatmak ve insanlarımızı bir takım şeylere ihtiyaç sahibi yaparak acaba nasıl geri götürürüm diyerek onu değiştirebilirsiniz. Eğer siz Atatürk ilke ve devrimleriyle oynamaya kalkarsanız, günün birinde bütün Türkiye, her yer İzmir olacak. Her yeri İzmir yapacağız, her yeri Menemen yapacağız” dedi. Başkan Şahin’in konuşması sonrasında vatandaşlar uzun süre; “Sanat Dostu Başkan Yüreğine Sağlık” sloganı attı. 
 
Halk oyunları gösterileri ile devam eden Menemen Belediyesi 6. İnadına Tiyatro Festivali açılış töreni; Menemen Belediye Tiyatrosu (MEBET) oyuncularının sahnelediği “Sultan Palamut’ adlı sokak oyunu ile sona erdi. 
 
USTA TİYATROCULAR ÖDÜLLENDİRİLDİ
4 gün süresince sokak oyunları, usta tiyatrocuların atölye gösterimi ve 2014 yılının “Shakespeare Yılı” olması nedeniyle “Türkiye’de Şekspir olmak” adlı film gösterimi gibi etkinliklere devam edecek festivalin ilk gününde; usta tiyatrocular Zihni Göktay’a ‘Kubilay Aydınlık Yüzler Onur Ödülü’ ve Ayla Algan’a ‘Kubilay Aydınlık Yüzler Emek Ödülü’ verildi. Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreninin ardından Denizli Belediyesi Genç Denizli Tiyatro Kulübü ‘Savaş Oyunu’ adlı oyunla tiyatro severlerin karşısına çıktı. Salonu dolduran yüzlerce tiyatro sever, tiyatrocuları alkışlarla uğurladı.    
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78