• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İzmir 19 °C

Gelecekte Antibiyotikler İşe Yaramayacak

Gelecekte Antibiyotikler İşe Yaramayacak
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Kızılkaya, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’nin antibiyotik kullanımında ilk sırada olduğunu söyl
GELECEKTE ANTİBİYOTİKLER İŞE YARAMAYACAK
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Kızılkaya, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’nin antibiyotik kullanımında ilk sırada olduğunu söyleyerek, “Komşu tavsiyesi ile antibiyotik kullanılmaz. Gereksiz ve düzensiz antibiyotik kullanımında bakteriler, sonraki tedavilere direnç gösteriyor. Böyle devam ederse gelecekte antibiyotiklerin hiç faydasını göremeyeceğiz” diyerek uyardı.
 
Antibiyotiklerin doktor kontrolünde kullanılması gerektiğine dikkat çeken Kızılkaya, “Komşu tavsiyesi ile antibiyotik kullanmamalıyız. Antibiyotik kullanımında eczaneye giderek kendi bildiğimizi uygulamaya çalışmamalıyız. Doktor kontrolünde, gerektiğinde, gerektiği kadar antibiyotik kullanmalıyız. Antibiyotiklerin hepsinin etki ettiği ayrı ayrı mikroorganizmalar var. Bu sadece hekimlerin bilebileceği bir uzmanlık alanıdır. Bu konuda ne eczacılar ne de vatandaşlarımız karar verebilir. Her ateşli durumda gribal ya da viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılamaz” dedi.
 
AŞIRI TÜKETİM TOPLUMU DA ETKİLER
Antibiyotiklerin aşırı kullanımında hastalıklar üzerinde etkilerini kaybettiklerini vurgulayan Kızılkaya, “Örneğin benim bir kulak enfeksiyonum var ve bir antibiyotiği kullanarak çok rahat iyileşebilirim. Ama her ateşlendiğimde o antibiyotiği kullanırsam artık o ilaç kulağımdaki enfeksiyonda etkisini kaybeder. Daha kuvvetli ilaçlar kullanmak zorunda kalırım. Direnç gelişir” diye konuştu. Gereksiz antibiyotik kullanımının toplum sağlığını da etkilediğini belirten Kızılkaya, “Aşırı antibiyotik kullanımı ile bireyler dirençli mikroorganizmanın oluşumunda katkıda bulunuyorlar. Bu direnç gelişimi de sadece beni değil tüm toplumu etkiler. Çünkü bu mikroorganizmalar toplumda da varlar” ifadelerini kullandı.
 
HASTALIKLARA KARŞI SİLAHIMIZI KAYBEDİYORUZ
Kızılkaya, şimdi çok kolay tedavi hastalıkların gelecekte antibiyotiklerin işe yaramamasından dolayı tedavi edilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Kızılkaya, açıklamasına şu ifadelerle devam etti:  “ Yıllar önce sadece bir penisilin ve türevleri vardı. Günümüzde çok sayıda antibiyotik var. Bunları korumalıyız.  Bilmeliyiz ki düzensiz, uygunsuz ve lüzumsuz her ilacın kullanımı faydadan çok zarardır. Özellikle antibiyotiklerin kullanımında toplumda dirençli mikroorganizmalar yaratıyoruz. Geleceğimizi karartıyoruz. Tedavi edilebilir hastalıklarımızı tedavi edilemez hale getiriyoruz. Antibiyotiklerimizi kaybediyoruz. Yarın elimizde hiçbiri kalmayacak. O zaman şu anda çok rahat tedavi ettiğimiz tifo hastalığından belki yine ölümlere tanıklık edeceğiz. Çok basit bir cilt enfeksiyonundan hayatlar sönecek. Bunları gereksiz kullanarak tedavi edilebilir hastalıklarımızı da tedavi edilemez hale getiriyoruz. Hastalıklara karşı elimizdeki silahları kaybediyoruz. Bilinçli antibiyotik kullanımını yaygınlaştırmalıyız.” Kızılkaya, İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak önümüzdeki günlerde akılcı antibiyotik kullanımına yönelik çalışmalar yapacağını da ifade ederek açıklamasına son verdi.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78