• BIST 9530.47
  • Altın 2485.014
  • Dolar 32.5011
  • Euro 34.8568
  • İzmir 20 °C

Kyme Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Kyme Ziyaretçi Akınına Uğruyor
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Anadolu'nun Ege sahillerindeki en önemli liman şehirlerinden biri olarak gösterilen ve 12 Aiolis şehir devletinin başkenti olan ‘Kyme Antik Kenti’ yaz kış
KYME, YAZ KIŞ ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Anadolu'nun Ege sahillerindeki en önemli liman şehirlerinden biri olarak gösterilen ve 12 Aiolis şehir devletinin başkenti olan  ‘Kyme Antik Kenti’ yaz kış ziyaretçi akınına uğruyor. İzmir'in sanayi ve endüstri kenti Aliağa’da bulunan ‘Kyme Antik Kenti’nde her kazı mevsiminde İtalyan heyetin yürüttüğü çalışmalar devam ederken,  ortaya çıkarılan eserler de yöre halkı tarafından ilgiyle takip ediliyor.
 
ZAMAN TÜNELİNDE YOLCULUK
‘Kyme Antik Kenti’ni gruplar halinde ziyaret eden tarih tutkunları, agora, tiyatro, sıcak su kaplıca hamamı, sarnıçlı tüccar evi, su kemeri, sütunlu yol,  kale duvarları, atık su sistemi ve denize 150 metre giren liman kalıntıları gibi çok sayıda bulgunun yer aldığı antik kenti gezerek, adeta zaman tünelinde yolculuk yapıyor. Yerinde görmek, incelemek ve efsunlu havasını solumak için özellikle tatil günlerinde Antik Kent’i ziyaret eden vatandaşlar, buradaki görevlilerden Kyme’nin tarihi ve devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgiler alıyor.
 
DAHA ÇOK ZİYARETÇİ HEDEFLENİYOR
Kyme Antik Kenti’nin tanıtımı için girişimlerde bulunan Aliağa Belediyesi,  Kyme ören yerine gelen ziyaretçi sayısını da arttırmayı hedefliyor. Antik Kent’in tanıtımı amacıyla,  ‘Kyme’yi Gördünüz mü?’ sloganıyla başlatılacak olan kampanya çerçevesinde yazılı ve görsel argümanlar hazırlayan Aliağa Belediyesi, herkesi Kyme Antik Kenti’ni ziyaret etmeye davet eden çeşitli görsel çalışmalara da billboard ve benzeri reklam araçlarında yer verecek.
 
DİKENLER İÇİNDE GÜL BAHÇESİ
Kyme Antik Kent’inde yaklaşık 30 yıldır kazı çalışması yapan İtalya Calabria Üniversitesi’nin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Antonio La Marca, dört bir tarafı sanayi kuruluşlarıyla çevrili olan Kyme’nin dikenler içinde bir gül bahçesi olduğunu söyledi. Kyme’nin Aliağa için çok büyük bir şans olduğunu belirten La Marca, “Kyme, herkesin ömründe mutlaka en az bir kere ziyaret etmesi gereken bir yerdir” diyerek tarih tutkunlarını antik kenti görmeye davet etti. Kyme’ye olan ilgisinden dolayı Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a da teşekkür eden dünyaca ünlü arkeolog La Marca,  Kyme’nin tanıtımında bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının da Aliağa Belediyesi’ne destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.
 
KYME ANTİK KENTİ
Antik Kyme kenti kalıntıları, İzmir’den Bergama’ya giden yolun sol tarafında, Aliağa İlçesi’nin 6 kilometre güneyinde yer alır. Efsaneye göre, Kyme MÖ. II. binin sonlarında, Çandarlı Körfezi’nin güney kısmında derin bir koy içinde, Hellas’ın kuzeyinden gelen halklarca kurulmuştur. İki nehirle sınırlanmış iki tepe üzerine inşa edilmiş olan kent denizdeki güçlü konumu, verimli ovanın varlığı ile oldukça kısa bir süre içinde “Aiolis kentlerinin en önemlisi ve en büyüğü” durumuna gelmiştir.
 
MÖ. 8. yüzyılda Kymeli’ler deniz yoluyla ticaret yapıyorlardı; şüphesiz ekonomilerinin temelinde tarım vardı. Önemli liman kenti Kyme (yaklaşık 200 m. uzunluğunda güçlü bir iskele yapısı hala görünür durumdadır), aralarında Kilikya Bölgesi’ndeki Side ve Güney İtalya’daki Cuma’nın da bulunduğu birçok şehrin ana yurdudur; Arkaik Dönem’de şehir büyük bir ekonomik zenginliğe erişmiştir. Sikke basan ilk koloniler arasındadır, Klasik Dönem’de ise Kyme, Ege şehirleri arasında önemli bir siyasi konuma sahipti. Hellenistik Dönem’de bazı önemli yapıların inşası ile yeniden düzenlenen kentte yoğun zanaat faaliyetleri saptanır. Antik kaynakların yanı sıra kazılar sırasında açığa çıkarılan anıtlar ve bazı yazıtlardan anladığımıza göre Kyme, Erken İmparatorluk Dönemi’nde de saygın konumunu korumuştur. Tüm kentte homojen olarak belgelenen arkeolojik veriler, piskoposluk merkezi olması nedeniyle Geç Antik ve Erken Bizans Dönemi’nde, kentin hala yaygın yerleşim alanını koruduğunu işaret etmektedir. Yapılan araştırmalar ve eldeki veriler antik kentin kuruluşundan MS. 13. yy’a kadar kesintisiz iskân gördüğü doğrultusundadır.
 
AİOLİS KENTLERİ 
Aiolis, Batı Anadolu'nun kabaca kuzey bölgesinin antik adı. Gediz Nehri kuzeyinden Bakırçay güneyine uzanan bölgedir. Doğusu Yunt Dağları ve Dumanlı Dağ, batıda ise Çandarlı Körfezi ile sınırlanır. Ayrıca Midilli Adası da bölgenin sınırlarına girer.[1] Herodotos, 12 adet Aiol kenti sayar: Kyme, Larissa, Neonteikhıs, Temnos, Killa, Notion, Aigiroessa, Pitane, Aigai, Myrina, Grynaion, Smyrna. Bu kentlerin, MÖ 1050 yılı civarında Yunanistan'dan bölgeye gelen Aioller tarafından kurulduğu söylenmektedir. Aigai, Aiolis bölgesindeki bir kentin adıdır. Aiolis diye bir kent yoktu.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78