• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İzmir 18 °C

Kyme İçin Birliktelik Çağrısı

Kyme İçin Birliktelik Çağrısı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Sanayi ve endüstri şehri Aliağa’da bulunan ‘Kyme Antik Kenti’nde, dünyaca ünlü İtalyan arkeolog Antonio La Marca’nın başkanlığında yürütülen çalışmaları
İTALYAN ARKEOLOG’DAN KYME İÇİN BİRLİKTELİK ÇAĞRISI 
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Sanayi ve endüstri şehri Aliağa’da bulunan ‘Kyme Antik Kenti’nde, dünyaca ünlü İtalyan arkeolog Antonio La Marca’nın başkanlığında yürütülen çalışmaların bu sezonki bölümü sona erdi. Calabria Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Antonio La Marca,  Kyme’de 30 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarının kamulaştırma sorunu nedeniyle son birkaç yıldır durma noktasına geldiğini açıkladı.
 
RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPILDI 
İzmir'in Aliağa ilçesi Nemrut limanlar bölgesinde yer alan 'Kyme Antik Kenti’nde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda kazı çalışması yapılamadığını belirten La Marca,  2015 kazı sezonunda boşa geçen zamanı  verimli kullanmak adına çıkarılan eserler üzerinde restorasyon ve temizlik çalışması yapıldığının bilgisini verdi.
 
MÜJDE VERDİ 
'Kyme Antik Kenti'nin özel mülkiyet alanında bulunduğunu belirterek, bölgede  kamulaştırma yapılmadığı taktirde çalışmaların hiç bir zaman nihayete ulaşamayacağını aktaran La Marca, Kyme  kazılarının sürdürülmesi adına Aliağa Belediyesi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde kamulaştırma için girişimlerde bulunacaklarının müjdesini verdi. 
 
BİRLİKTELİK OLMAZSA OLMAZ! 
Kyme’nin tarih turizmine kazandırılması için ilgili kurumlar arasında birlikteliğin olmazsa olmaz olduğunu belirten  La Marca, “Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar Kyme konusunda son derece hassas davranıyor. Burada yapılan çalışmalar ile yakından ilgileniyor. Bize olumlu yaklaşıyor. Yine Kyme adına buranın tanıtımı için gerçekten takdir edilecek çalışmalar yapıyor. Belediye Başkanı’nın Kyme ile yakından ilgilenmesi bizleri sevindiriyor. Serkan Acar gibi tarihe duyarlı bir belediye başkanı ile çalışmak bizim için çok büyük bir şans. Çünkü bu ve buna benzer projeler de sacayağını oluşturan Kültür Bakanlığı, yerel yönetim ve kazı kurulunun birlikte hareket etmesi büyük önem arz ediyor. Bu sacayağından birinin aksaması halinde kısa ve uzun vadede belirlenen hedeflere ulaşmak zorlaşıyor” diyerek, Kyme için diğer kurumlara da  birliktelik çağrısında bulundu.  
 
GÜN IŞIĞINA ÇIKARILMAYI BEKLİYOR 
Kyme Antik Kenti'nin MÖ 2 binli yıllarda Yunanistan'dan göç eden Aiol'ler tarafından kurulduğunu ve 12  Aiolis şehrinin başkenti konumunda olan Kyme'nin çok önemli bir kent olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Antonio La Marca, kentin agora ve sütunlu cadde ile konut yapılarının bulunduğu alanların yanı sıra kentin amfi tiyatrosunun da  tamamen gün ışığına çıkarılmayı beklediğinin altını çizdi. 
 
TARİH TUTKUNLARINA DAVET 
Dört bir tarafı sanayi kuruluşlarıyla çevrili olan Kyme’nin ‘dikenler içinde bir gül bahçesi’ olduğunu belirten La Marca, "Kyme, Herkesin ömründe mutlaka en az bir kere ziyaret etmesi gereken bir yerdir" diyerek, tarih tutkunlarını antik kenti görmeye davet etti. 
 
SANAL ORTAMDA ZİYARET ETME İMKÂNI 
Dünyanın en eski medeniyetlerinden birinin izlerini taşıyan Kyme Antik Kenti’ni gelip yerinde ziyaret imkânı olmayanlar için  yeni bir proje hazırladıklarını ve projenin hayata geçmesiyle birlikte Kyme'nin  sanal ortamda da ziyaret edilebileceğini sözlerine ekleyen La Marca, "Arkeolojik Parka dönüştürmeyi hedeflediğimiz Kyme’ye reel ziyaretçi sayısını artırmak içinde Aliağa Belediyesi ile birlikte farklı projelerin hazırlığını yapıyoruz.” diye konuştu.   
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78