• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İzmir 14 °C

EÜ Senatosu Foça’da Toplandı

EÜ Senatosu Foça’da Toplandı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Ege Üniversitesi Senatosu haftalık toplantısını Foça’da gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz döneminde bir gelenek haline g
EÜ SENATOSU FOÇA’DA TOPLANDI
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Ege Üniversitesi Senatosu haftalık toplantısını Foça’da gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz döneminde bir gelenek haline gelen Ege Üniversitesi kazı alanları ziyaretleri ve ilçelerde bulunan meslek yüksekokullarında düzenlenen toplantıların bu haftaki durağı Foça oldu.
 
EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği “PHOKAİA Kazısı”nı ziyaret eden senato, Kazı Başkanı Prof.Dr. Ömer Özyiğit’den kazı çalışmaları konusunda bilgi aldı.
 
Foça ziyaretini değerlendiren Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,” Phokai’ya kazısı ve burada ortaya konulan model bir yerel kalkınma modelini de aşarak ulusal kalkınma modeli olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kale duvarları ve surlarla ilgili Ömer hocamızın çok büyük emeği var. Surların restorasyonunda buradan çıkan taşların kullanılması iyi bir örnek olarak da karşımızda duruyor. Ömer Hocamız büyük sağlık sorunlarına rağmen kazıya büyük bir destek sundu başta kendisi olmak üzere tüm kazı ekibine ve destekleri için yerel yöneticilerimize teşekkür ediyorum ” şeklinde konuştu.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise Foça’nın kültür iklim ve tarihi unsurlarıyla çok özel bir coğrafya olduğunu ifade ederek “ Büyük bir emek sarf edilerek sürdürülen kazı çalışmaları şüphesiz ki Foça’mızın marka değerini yükseltiyor. Bir çok paydaş, kazı alanımızda ortak çalışma yürütüyor. Bu anlamda kazı ekibimize, Büyük Şehir Belediyemize ve Kültür Bakanlığımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Ege Üniversitesi Senatosunu Foça’mızda ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.
 
PHOKAİA KAZISININ TARİHÇESİ
Foça’daki arkeolojik kazılar üç döneme ayrılırıyor. İlk dönem kazıları Fransız Arkeolog Felix Sartiaux başkanlığında 1913-14, 1920 yıllarında aralıklarla sürdürüldü. Bu kazılarda, kentin çeşitli yerlerinde 15 adet sondaj kazısı yapılmış ve Phokaia antik kentinin farklı dönemlerine ait buluntular ortaya çıkarıldı. Sartiaux çalışmalarını üç grup altında toplamıştır. Birinci grup çalışmalarını, halk arasında Şeytan hamamı olarak adlandırılan Roma dönemine ait kaya mezarında gerçekleştirdi. İkinci grup çalışmalar yarımadanın kıstak bölümünde yapılmış ve buradaki kazılarda Ortaçağa ait surun kalıntıları ile çok sayıda mermer mimari parça gün ışığına çıkarıldı. Sartiaux, üçüncü grup çalışmalarını ise Phokaia Antik kenti tiyatrosunu bulmak amacıyla Değirmenli tepe olarak adlandırılan tepenin kuzeybatısında gerçekleştirdi.
Phokaia Antik kentinde İkinci dönem kazıları, Ord.Prof.Dr. Ekrem Akurgal başkanlığında 1952 yılından 1970 yılına kadar aralıklarla yapıldı. Bu dönem kazıları yarımada üzerinde gerçekleştirilmiş ve Athena Tapınağına ait buluntular ortaya çıkarılmıştır.
 
Uzun bir aradan sonra Foça’da arkeolojik kazılar, 1989 yılında yeniden gündeme geldi. Prof.Dr.Ömer Özyiğit başkanlığında 1989 yılında başlayıp halen devam eden üçüncü dönem kazıları sırasında önemli sonuçlar elde edildi. Bu son dönem kazıları sırasında, İ.Ö. 590-580 yıllarında, kentin Med saldırılarına karşı bir surla çevrilmiş olduğu ve bu zamanda kentin sınırlarının yarımadayı aşarak anakarada geniş bir alana yayıldığı ortaya çıktı.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78