• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İzmir 25 °C

2500 kız çocuktan birinde turner sendromu

2500 kız çocuktan birinde turner sendromu
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bumin Dündar, kızlarda görülen, kısa boy, kıs
2500 kız çocuktan biri ‘Turner’Sendromu ile doğuyor
 
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bumin Dündar, kızlarda görülen, kısa boy, kısırlık gibi rahatsızlara yol açan ‘Turner Sendromu’ Hastalığı bilinç düzeyinin gerek toplumda gerekse tıp camiasında yeterli olmadığını söyledi.
 
Genetik bir rahatsızlık olarak kızlarda görülen, toplumda pek fazla bilinmeyen Turner Sendromu hakkında açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Bumin Dündar, eğer tedavi olunmazsa kız çocuklarının boyunun 1.40 cm’de kaldığına dikkat çekti.
 
Turner Çalışma Grubu kurduklarını ve hastalığın farkındalığının artırılması için çalışma yaptıklarını ifade eden Prof.Dr Dündar, 2 bin 500 doğan bebekten birinin Turner Sendromu hastalığıyla dünyaya geldiğini belirtti. Kızlarda görülen hastalığın en önemli ayırıcı belirtilerinden ikisinin ‘kısırlık’ ve ‘boy kısalığı’ olduğunu belirten Prof.Dr. Dündar, hastalığa kalp, işitme ve görme problemleri, diyabet, kemik erimesi, tiroid hastalıkları gibi hastalıkların eşlik ettiğini söyledi.
 
“Erken tanı yaşam süresini uzatıyor”
 
Prof.Dr. Dündar, “Turner, aslında oldukça sık görülen bir sendromdur. En önemli bulguları kısa boy ve kısırlıktır. Hastaların gebe kalma şansı son derece düşüktür. Hastalıktaki en önemli sorun toplumun farkındalık düzeyi çok düşük olması. Türkiye’de tespit edilemeyen çok sayıda Turner Sendrom hastası var. Bir çok hastanın tanısı atlanıyor ya da geç tanı konuyor. Erken tanı çok önemli. Kısa boy açısından erken büyüme hormonu tedavisi fayda sağlıyor. Tedavi olmayan hastaların boyları 140 santimde kalırken , büyüme hormonuyla hastalar 150 santimin üzerine çıkabiliyor” dedi.
 
“Düzenli takipleri gerekiyor”
 
Turner Sendromlu hastaların doktor tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Dündar, “Hastaların tedavi ile anne olma oranı son derece düşük. Dünyada sağlıklı bebekleri olan hastalar var. Ancak hastalardan yüzde 1-7 arasında bildiriliyor. Bu hastalarda yumurtalık rezervleri var. Daha sonra bu rezerv yok oluyor. Kendileri gebe kaldıklarında gebelik komplikasyonları ve bebekteki anomalilik oranları yüksek görülüyor.
 
“Kızlarda kısa boy önemsenmiyor”
 
Kızlarda kısa boyun çok önemsenmediğinin altını çizen Prof.Dr. Dündar, şunları söyledi:
“Bu hastalara ne yazık ki geç tanı konuyor. Kızlarda kısa boy çok önemsenmiyor. Bu yüzden Turner sendromlu kızın ailesi doktora başvurmuyor ya da geç başvuruyor. Hastalar genelde adet görmediği için 12-13’lü yaşlarda geliyorlar. Bu tür sorunları aşmak için toplumda ve sağlık sektöründe bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Çocuk Endokrin Diyabet Derneği ve Büyüyen Çocuk Derneği ile ortaklaşa 12 Eylül’de İzmir’de Turner Bilimsel Sempozyumu’nu gerçekleştirecek. Bir gün sonra da bu hastalıkla ilgilenen doktor ve hastaları buluşturacağız. Toplantıda internet üzerinde de soru alacağız. Sosyal paylaşım sitesinde bir grup oluşturduk. Aldığımız mesajlara baktığımızda hastaların da hastalıkla ilgili çok fazla bilgisi olmadığını görüyoruz”diye konuştu.
 
Turner Sendromu Nedir?
 
Turner sendromu; bir dişide eşey kromozomlarından birinin bulunmaması sonucu ortaya çıkan çeşitli semptomların tümüne verilen addır.
Turner sendromluların fenotipi dişi olarak görülür fakat; eşey organları ve eşey hücreleri gelişmez. Kısır bireylerdir. Turner sendromlu bireylerde doğuştan böbrek rahatsızlıkları, kalp anomalileri, kistik higroma en çok görülen hastalıklardır.
 
Belirtileri
 
Kısa boy
Göğüs kafesi farklılığı ve meme ucu genişliği
Düşük saç bitişi
Düşük kulak çizgisi
Kısırlık
Adet görememe
Yenidoğan bebeklerde ayak sırtında ödem
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78