• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İzmir 28 °C

Leylekler Aliağa'da...

Leylekler Aliağa'da...
Yeni Vizyon Gazetesi / Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Sağlıklı bir çevrenin simgesi olarak görülen leylekler, Aliağa’nın Çoraklar Mahallesi’ni mesken tutuyor.
SAĞLIKLI BİR ÇEVRENİN SİMGESİ OLAN LEYLEKLER ALİAĞA'DA...
 
Sağlıklı bir çevrenin simgesi olarak görülen leylekler, Aliağa’nın Çoraklar Mahallesi’ni mesken tutuyor.
 
Çoraklar Mahallesi’ne her yıl misafir olan leyleklerin yavruları ise görenlerin ilgisini çekiyor. Kısa bir süre önce dünyaya gelen yavru leyleklerin yuvada sık sık kanatlarını çırparak acemi bir şekilde uçma denemeleri yaptığı gözlenirken,  ebeveyn leyleklerde doğadan topladığı börtü böcek ile yavrularını beslemek ile meşgul oluyor.
 
Çoraklar’da renkli görüntüler oluşturan leylekleri misafir eden mahalle sakinleri, “Bizim misafirler bu yıl kendi bebeklerini getirdiler” diyerek, leyleklerin bebek getirdiği yönünde ki söylenceye de esprili bir atıfta bulunuyor.
 
GÖZLEM ALTINDA TUTULUYORLAR
Elektrik direkleri üzerine yuva yapan leylekler, Aliağa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kapsamında görev yapan veteriner hekim Rıfat Altınel tarafından da sürekli gözlem altında tutuluyor.
 
Dünya Tabiat ve Tabii Kaynakları Savunma Birliği (IUCN) tarafından asgari kaygı altındaki türler arasında sınıflandırılan Leyleklerin Aliağa’yı tercih etmesinin sevindirici olduğunu belirten Aliağa Belediyesi Veteriner Hekimi Rıfat Altınel, yuvada bir dişi, bir erkek leylek ile 5 yavrunun bulunduğunun bilgisini verdi.
 
ALTINEL: YAPAY LEYLEK YUVALARI YAPMAYI PLANLIYORUZ
Aliağa yöresinde konaklayan leyleklerin sayısını daha da arttırmak için proje hazırladıklarını açıklayan Altınel, “Üzerinde çalıştığımız güzel bir projemiz var. Bu proje Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde uygulandı ve başarılı da oldu. Leyleklerin hayatını devam ettirmesi noktasında son derece önem arz eden  bu proje kapsamında; leyleklerin konaklama yaptığı noktaları tespit ederek, buralara yapay leylek yuvaları yapmayı planlıyoruz. Çünkü leyleklerin elektrik direklerine yaptığı yuvalar tehlike arz ediyor. Elektrik çarpması, yangın vs gibi olumsuzluklar baş gösterebiliyor” dedi.
 
Her yıl konaklamak üzere gelen Leyleklerin artık Çoraklar ile özdeşleştiğini belirten köy sakinleri de; sevimli misafirlerinin zarar görmemesi adına çaba gösterdiklerini söylüyor. Leyleklerin Tarım ürünlerine zarar veren böcek, sürüngen ve kemirgenlerle beslendiğini anlatan Çoraklar sakinleri, “leyleklerin bize büyük faydası var. Çünkü çevrede yılan, börtü böcek ne varsa hepsini silip süpürüyorlar. Özellikle de tarım yapan çiftçilerimizin işine yarıyorlar. Bunun yanı sıra onların Çoraklar’a kattığı görsel zenginlik ise cabası” diyerek, leylekleri misafir etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtiyorlar.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78