• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İzmir 26 °C

Aliağa'dan 'İstanbul Efendisi' Geçti

Aliağa'dan 'İstanbul Efendisi' Geçti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ödüllü oyunu ‘İstanbul Efendisi’ Aliağa Belediyesi’nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aliağa’da sahnelendi.
ALİAĞA’DAN ‘İSTANBUL EFENDİSİ’ GEÇTİ
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ödüllü oyunu ‘İstanbul Efendisi’ Aliağa Belediyesi’nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aliağa’da sahnelendi. Aliağa Belediyesi Açıkhava Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşan oyun izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.
 
 
HER DAKİKASI KAHKAHA İLE İZLENDİ
Türk tiyatrosunun mihenk taşlarından biri olan Musahipzade Celal’in yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği ‘İstanbul Efendisi’ isimli oyun Aliağa’da yoğun ilgi nedeniyle kapalı gişe oynadı. Açıkhava Tiyatrosu’nu dolduran Aliağalı tiyatro severlere keyifli bir gece yaşatan oyunun her dakikası kahkaha ile izlendi.
 
RENGÂRENK BİR GECE…
Osmanlı'nın çok kültürlü yaşantısının izlerini taşıyan ve İstanbul folklorundan örnekleri çağdaş bir anlatımla sergileyen müzikal oyun, izleyenlerine danslı, müzikli, eğlenceli ve rengârenk bir gece yaşattı. Geniş oyuncu kadrosu, birbirinden ilgi çeken dekor ve kostümleriyle de büyük beğeni toplayan oyunda, Lale devri sonrasında dönemin toplumsal yapısı, sosyal ilişkileri ve yozlaşan değerleri hiciv yoluyla anlatıldı.
 
DAKİKALARCA ALKIŞLANDI
Seyircileri zaman zaman oyuna dahil eden oyuncular, doğaçlama esprileriyle de seyirciden sık sık alkış aldı. Klasik Türk Musikisinden sevilen eserleri canlı performans ile seslendiren oyunculara seyirciler de coşkuyla eşlik etti.   
 
3 saat sürmesine rağmen seyircisine zamanın nasıl geçtiğini hissettirmeyen oyunun kadrosunda yer alan, Berna Adıgüzel, Tankut Yıldız,  Zafer Kırşan gibi birçok genç ve deneyimli oyuncular enerjik performanslarıyla Aliağalı tiyatro severlerden tam not aldı. Oyunu beğeni ile izleyen seyirci oyun sonrası dakikalarca alkış tuttu.
 
BAŞKAN ACAR’DAN DAVET
Büyük beğeni toplayan oyunu tiyatro severlerle birlikte izleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, oyun sonunda sahneye gelerek oyuncuları ayrı ayrı tebrik etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ekibini Aliağa’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Serkan Acar, “Bugün ‘İstanbul Efendisi’ni izleyeceğimizi düşünüyordum ama ‘İstanbul’un Efendilerini’ izledik. Tüm oyunculara tek tek teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de genel sanat yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu’na ediyorum. Kendisinden bir tiyatro oyunu istemiştik. O da bize ‘en sükseli oyunumu göndereceğim’ demişti. Bu keyifli oyunu Aliağalılar izlemeye doyamadı. ‘İstanbul Efendisi’ni her yıl Aliağa’ya bekliyoruz” dedi. Başkan Acar,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ekibine Kyme antik kentine ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam tabak hediye etti.
 
ALİAĞA’DA SAHNE ALMAK ÇOK KEYİFLİYDİ
Oyuna adını veren ‘İstanbul Efendisi’ karakterini canlandıran Tankut Yıldız, oyun sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada; entelektüel bir seyirci kitlesi karşısında ve muhteşem bir atmosferde oynadıklarını söyledi. Aliağa Belediyesi’nin Ramazan ayı vesilesiyle 28 tiyatroyu Aliağalı sanatsever ile buluşturmasının kültüre sanata verilen büyük değerin göstergesi olduğunu kaydeden Yıldız, “Aliağa Belediyesi tarafından, Ramazan ayında 30 günde 28 tiyatronun Aliağa’da sahnelenmesi diğer belediyelere de örnek teşkil etmeli. Böyle yerlerde her zaman köklü kurumlar bulunamıyor.  Yapılan turneler ile seyircinin bu tür oyunlara alışıp, kendi içinde minikte olsa oyunculuk mesleğinin filizlenmesi, tiyatro sanatı açısından çok büyük bir önem taşıyor. Oyunumuz gereği zaman zaman seyircilerde oyuna katılım sağladı. Doğaçlamaların olduğu bölümler de oldu. Aliağalılar ile beraber olmak, Aliağa’da sahne almak çok keyifliydi” diyerek kendilerini Aliağalı tiyatro severler ile buluşturan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a teşekkür etti.
 
RAMAZAN AYI BOYUNCA TİYATRO
İstanbul Efendisi dışında; Asi Kuş, Kelebekler Özgürdür, Bir Öyle Bir Böyle, Alçalarak Yüksel, Benimle Delirir Misin?, Necmıq, Ayyar Hamza, Karman Çorman, Bir Şehnaz Oyun, Van Gogh, Pardon Bekar Mısınız?,: Abim Geldi, Shakespeare'in Bütün Eserleri - Hafif Kısaltılmış, Marko Paşa, Kibarlık Budalası, Komik-i Meşhur Dümbüllü ve  Beyaz Fil  isimli oyunlar Aliağa Belediyesi’nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında 16 Temmuz  2015 Perşembe gününe kadar  Aliağa Belediyesi Açıkhava Sahnesi’nde seyirciyle buluşmaya devam edecek.
 
İSTANBUL EFENDİSİ
Tüm İstanbul’ un korktuğu , millete kök söktüren, esnafı falakadan geçiren Kadı Savleti Efendi, kızı Esma ‘ya hayırlı bir kısmet aramaktadır. Fakat Savleti Efendi fallara, perilere,cinlere düşkünlüğünden kızına münasip damat adayını bu yolla seçmeye kalkınca işler karışır.Velhasıl kızı Esma sarığı güllü, yanağı benli, sümbül kaküllü Safi Çelebiye gönlünü kaptırmış,iki genç mümkünü olmayan bir aşka düşmüşlerdir.Koskaca İstanbul’da bu derde derman olacak, Kadı Savleti Efendi’yi kandırıp alt edebilecek tek kişi Çengi Afet’tir.Böylece bir çetrefil ki başlar, çözene aşk olsun.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78