• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İzmir 17 °C

Bayındır çiçek açtı

Bayındır çiçek açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayındır Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen 18. Bayındır Çiçek Festivali yoğun bir katılımla başladı.
Bayındır çiçek açtı... 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayındır Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen 18. Bayındır Çiçek Festivali yoğun bir katılımla başladı.
 
Festivalin ev sahipleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli'nin yanı sıra  Onur konuğu iller Muğla ve Soma'nın Belediye Başkanları Osman Gürün, Hasan Ergene, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye bürokratları ve Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmeli üretim yaptığı kooperatiflerin başkanları ile ilçe halkı festival coşkusuna katıldı. Festival, Menderes Bulvarı’ndan itibaren tören alanına kadar devam eden kortej yürüyüşü ile başladı. Festival stantlarını ziyaret ederek tören alanına ulaşan Başkan Aziz Kocaoğlu ve protokol üyeleri ile davetliler, vatandaşlar tarafından çiçekler ve bayraklarla karşılandı. Yoğun tezahüratlar arasında şehir stadına kadar süren kortej yürüyüşünün ardından Yunanistan, Soma ve Bayındır Halk Oyunu ekiplerinin gösterileri ile festival daha da şenlendi. Festivalde  çiçek alımı için sözleşme imza töreni de gerçekleştirildi.
Tarımda, yerelde ve kırsalda kalkınmanın başta merkezi hükümet olmak üzere yerel  yönetimlerin hedefi olmak zorunda olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Dünya'da kırsalın, tarımın, hayvancılığın kalkınması için hiç bir ülke kooperatifleşmenin dışında bir çözüm bulamamıştır. Buna Fransa, Hollanda, Belçika ve bütün gelişmiş ülkeler dahildir. O zaman çiftlikleri büyütemeyeceğimize göre biz kooperatiflerimizle alımımızı, bilgimizi birikimimizi paylaşıp; üretimimizi, pazarımızı, pazarda  pazarlık gücümüzü kooperatifler vasıtası ile sağlamak zorundayız. Başka türlü  kalkınmanın yolu bulunamamıştır. O zaman biz kooperatiflere sahip çıkıp, ortak proje yapmak ve destek vermek zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardır bunu yapıyoruz. Bayındır'da çiçek üretmek ve sözleşmeli üretim yapmak demek Bayındır'ı kalkındırmak demek ve yerelde kalkınmayı sağlamak demektir.  Ne için siyaset yapıyoruz? Ne için Belediye Başkanlığı yapıyoruz? Ülke insanını kalkındırmak için yapmıyor muyuz? İşte örnek" dedi.
Çiçekçilik OSB çağrısı
6 senedir Arıkbaşı'ndaki 600 dönüm Köy Tüzel Kişiliği vasfındaki arazinin Çiçekçilik Tarım Organize Bölgesi olması için Tarım İl Müdürlüğü ile  çalışma içinde olduklarını da vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "O zaman üzerindeki gölet projelendirilmemişti. Şimdi gölet yapıldı su tuttu. Ama  biz bürokratik engelleri aşıp OSB'yi kuramadık. Bunu yapmak için her türlü gücümüz var. Tarım il Müdürümüz ile görüşüyoruz.  Sayın Kaymakamıma, Sayın İzmir Valisine ve Bakanlığa bu konuyla ilgili bir an önce prosedürün tamamlanması dileklerimi iletiyorum" dedi. 
 
Şu anda Türkiye'de 12 senede süt üretiminin yüzde yüz arttığını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmir'de  Küçük Menderes'te süt üretimi  yüzde 400 arttı. Bunun nedeni Tire Süt Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında sürdürdüğümüz önce okul sütü ve süt kuzusu projelerimiz. Şu anda 130 bin sabit gelirli vatandaşımıza 15 günde bir 4 litre dayanıklı sütü dağıtıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Bayındır Kabuğunu kırıyor
Bayındır Belediye Başkanı Ufuk  Sesli ise Bayındır'da kapalı alanda 800, açık alanda 3 bin dekarda çiçek üretildiğini hatırlatarak başladığı konuşmasını  ilçenin çiçekçilikte geldiği noktada büyük emeği olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek sürdürdü. Sesli: "Festivalimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Kabuk kırılıyor, Türkiye dışına taşmaya başladık. Türkiye’nin yüzde 25 çiçeği Bayındır’dan çıkıyor. Türkiye’nin her evinde Bayındır çiçeği olması için uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, “18 yıl önce ortaya çıkan fikirle, şenliğimiz festivale dönüştü. Umarım ilerleyen yıllarda daha geniş katılımla yaparız" dedi.
 
Bayındır Kaymakamı Barboros Baran da festivalin önemine dikkat çekerek Büyükşehir Belediyesi'ne ve Bayındır Belediyesi'ne teşekkür etti. 
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene de yaptığı konuşmasında 2014 yılında yaşadıkları maden kazası ile Somanın sarsıldığını, bu büyük kaza sonrasında tüm Türkiye'den destek aldıklarını belirterek, özellikle kendilerini hiç yalnız bırakmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.
 
Yıldız Bölge Ege
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise  Bayındır'da  çok önemli bir örnek yaşandığını dile getirerek "İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından burada bir model oluşturulmuş durumda. Büyükşehir Belediye Başkanlığı kooperatifçiliği destekleyen ve onun doğru yönde gelişmesini sağlayan bu projeyi gerçekleştiriyor. Bu hepimiz için çok büyük örnek. Aziz Başkanımızın sosyal belediyecilik adına bize bir çok örneği var. Gerçekten bunlara ülkemizin ihtiyacı var. Ben Ege Bölgesine bir bütün olarak bakılması gerektiğini ve bölgenin lider kentinin İzmir olması gerektiğini her zaman söylüyorum. İzmir başımızda olmak kaydıyla Ege Bölgesi kentleri ortak projelerle bütün değerlerimizi  en iyi şekilde değerlendirmek üzere işbirliği yapmak durumundayız. Ve Ege'yi 10 yıl içersinde Akdeniz'in lider bölgesi haline getirebiliriz. Bunun için her şeyimiz var. Ve Ege'yi yıldız bir bölge olarak geleceğe taşımak zorundayız. Bunu Aziz Kocaoğlu başkanlığında  hep birlikte Ege illeri olarak gerçekleştirebileceğimize inanıyorum" dedi.
 
130 milyon TL’lik destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu güne fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt ve peynir gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye yaklaşık 130 milyon liralık katkıda bulundu. 2008 yılından bu güne, 24 ilçenin tamamında yaklaşık 68 bin çiftçiye 1.8 milyon adet meyve fidanı dağıtıldı. Fidan alımı yapılan kooperatiflere ise toplam yaklaşık 8 milyon lira ödeme yapıldı. Park ve bahçeler için 2007 yılından bu güne kadar toplam 33 milyon lira bedelle 39 milyon adet bitki alımı gerçekleştirildi.
 
3 Mayıs'a kadar sürecek
Yörenin en önemli geçim kaynaklarından olan ve bölgede markalaşan çiçekçiliğin kutlandığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Soma Belediyesi’nin bu yıl onur konuğu olduğu festival 3 Mayıs tarihine kadar devam edecek ve festival kapsamında çeşitli etkinlikler yapılacak. 1 Mayıs Cuma günü saat 21:00’de Suavi, 2 Mayıs Cumartesi ise saat 22:00’de Bengü Bayındır Şehir Stadı’nda sahne alarak Bayındırlılara keyifli anlar yaşatacak. Festival 3 Mayıs günü ‘En İyi Bitki Yarışması’ ödül töreniyle son bulacak.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78