• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İzmir 22 °C

Aliağa Esnafından TABELA İsyanı

Aliağa Esnafından TABELA İsyanı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Aliağa'da esnaflar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin reklâm ve tabela vergisi tutarı kadar ceza kesilmesine isyan ederken, vergi ödemek için Aliağa'da vezne olmamasına tepki gösterdi. Büyükşehir yasasının çıkmasının ardından büyükşeh

ALİAĞA ESNAFINDAN TABELA VERGİSİ İSYANI

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Aliağa'da esnaflar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin reklâm ve tabela vergisi tutarı kadar ceza kesilmesine isyan ederken, vergi ödemek için Aliağa'da vezne olmamasına tepki gösterdi. Büyükşehir yasasının çıkmasının ardından büyükşehre dahil olan ana cadde esnafları yaptıkları basın açıklamasıyla yaşanan sıkıntıya tepkilerini dile getirdiler.

ESNAFI BATIRMAYA YÖNELİK BİR UYGULAMAFevzi paşa Caddesi üzerinde bir araya gelen esnaflar adına açıklama yapan Arif Güven yaşanan durumun işleri bozuk olan esnafı zora soktuğunu belirterek şöyle konuştu: "Bizler Aliağa yaşayan ve ne yazık ki Büyükşehir Yasasından sonra İzmir Büyükşehir’e dahil olan ana cadde esnaflarıyız. 2015 Yılı ilan ve reklam vergileri dolayısıyla Büyük Şehir tarafından mart ayı içerisinde tabela vergisi için görevlendirilen memurlar tarafından tabelalarımızın ölçümü yapılmış olup beyannameleri yapılmıştır. Ancak tebligatları aldığımız da tabela vergisi ne kadar ise o kadarda tarafımıza ceza yazılmıştır. Bu zaten işleri bozuk olan esnafı daha da zora sokmuş bulunmaktadır. Esnaf kime ulaşmaya çalışsa Aliağa ile ilgili bir muhatap bulamamaktadır. Gelen memur arkadaşlara sorduğumuz da ise bu ödemelerin İzmir Büyükşehir veznesine yapılacağı ve ne bir banka nede herhangi bir yöntem ile ödemenin mümkün olmadığını söylemişlerdir. Bizim en büyük itirazımız tabela vergisi oranında yazılan ceza hangi vicdana sığmaktadır nasıl bir cezadır ki zaten işleri bozuk olan esnafı batırmaya yönelik bir uygulamadır" dedi.

HANGİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINDA VAR

Gerekli tespitlerin yılbaşından önce yapılması halinde esnafın bu denli mağdur olmayacağını belirten Güven "Şimdi soruyorum sayın yetkililere neden yılbaşından önce gelip bu tespitleri yapmadınız. En azından esnaf yazmış olduğunuz fahiş cezaya maruz kalmayacaktı. Bu esnaf kardeşlerimiz nasıl bir yönetim anlayışıdır ki 3000 TL tabela vergisi gelen esnaf kardeşlerimize artı 3000 TL usulsüzlük cezası yazmak toplamda 6000 TL ödetmek hangi belediyecilik anlayışında var. Bu bedeli mecburi de olsa kabul etmek zorunda kalan esnaf birde bütün işini gücünü bırakıp İzmir'e gitmek ve saatlerce borcunu ödemek için orada zaman kaybetmek zorunda kalmaktadır. İş gücü kaybı da cabası. Buradan Aliağa'da bulunan sayın Ticaret Odası Başkanı ve Esnaf Odası Başkanı ile yerel yöneticilere sesleniyorum lütfen esnafın mağduriyetini gideriniz. Bir an önce bu uygulamanın düzeltilmesini, Aliağa' ya bir vezne açılmasını, yazılan cezaların iptal edilmesini Sayın Aziz Kocaoğlu'ndan talep etmekteyiz" dedi.

ALİAĞA ESNAFINDAN GÖRÜŞLER

Selim Mutlu: "Kriz ortada. Vatadandaşın, esnafın çektiği çile ortada, bir de üzerine reklam vergisi kesiliyor. Vergiyi ödemeye vakit tanımadan üstüne bir o kadar da ceza yedik. Zaten zor durumdaydık bir de bu cezalarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz"

Fuat Meran: "Böyle birebir ceza olur mu. Zor durumdayız, vergilerimizi ödeyemiyoruz, üstüne bir de ceza geliyor. 255 lire vergi, 255 lira ceza"

Osman Kök: "Rakamlar çok yüksek. Kazancımız o kadar değil zaten zor durumdayız, sıkıntıdayız. Bu reklam vergileri, bir o kadar da cezası, burada bir şube açılmadığı gibi ödeme yapmak için İzmir'e gitmek gerekiyor bu da bizim zorumuza gidiyor" dedi.

Arif Güven: "Türkiye tarihinde hiç görülmemiş bir şey. Bizim bildiğimiz cezalar usulsüzlük cezasıdır. Bize yılbaşından önce hiçbir şekilde tabela vergileri İzmir Büyükşehir Belediyesine yapılacak diye resmi bir tebligat yapılmadı. Biz tabela vergisine itiraz etmiyoruz. Biz tabela vergisine ceza yazmak için Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı yanlışlığı düzeltmek istiyoruz. Kimin kaç paraysa tabela vergisi bire bir oranda ceza yazılmasına isyan ediyoruz. Halkçıyız diye geçinenlere bunu özellikle duyurmak istiyorum. Esnaf zaten zor durumda niye bizim cezalarımızı birebir katlıyorsunuz. Aliağa'da bunu ödeyebileceğimiz bir merci yok. Yaklaşık 2000 tane esnaf bu konudan dolayı mağdur durumda, vergileri ödemek için büyükşehir veznesine gitmek gerekiyor. Ne kredi kartı ile ödeyemiyorsunuz, bankadan ödeyemiyorsunuz. Resmi tebligat yapılmadığı için biz mağdur durumdayız. Birebir  ceza Türkiye'nin neresinde görülmüştür. Bir de tahakkuku elden gönderiyorlar arkadaşlardan ricam elden gelen tebligatı almayın, resmi yoldan göndersinler. Ben hakkımı aramak için mahkemeye başvuracağım ve sonuna kadar hakkımı arayacağım" dedi.

Esnafın hakkını ararız

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, “Böyle bir olaydan haberim yok ben sizden duyuyorum.  Burada bir aksaklık var demek ki. Burası daha önce Büyükşehir sınırları içerisinde olsa bu yapılan işlemde Büyükşehir’in haklı yönün var derim Ama Aliağa sonradan Büyükşehir’e girdiği için böylesi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalındığına inanıyorum.  Buna bir çözüm üretilir anaparalara itiraz edemeyiz. Burada esnafın ikilemde kalması Aliağa Belediyesine mi yoksa Büyükşehir’e mi parayı yatıracak onu bilemedi.  Onun ardından Büyükşehir esnafa biz dağıttık diyor, esnafın yüzde sekseni bize böyle bir bildirim gelmedi diyor.  Burada bir Yanlış bilgilendirme var iki tarafta da, ben oda olarak Büyükşehir’e giderek bu konuda gerekli görüşmeleri yapacağım. Usulsüzlük cezası nedir onu incelemem lazım. Bu sadece Aliağa’da değil İzmir’in tüm ilçelerinde uygulanan bir olay. Esnafımızın hakkını ararız” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78