• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 14 °C

2 haftada Türkçe öğrendiler

 2 haftada Türkçe öğrendiler
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) İKÇÜ Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde eğitime başladı. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
KÂTİP ÇELEBİ’DE TÖMER ÇOŞKUSU...
 
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) İKÇÜ Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde eğitime başladı.
Düzenlenen törenle eğitim hayatına merhaba diyen İKÇÜ TÖMER’in açılışına Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) İzmir Koordinatörü Dr.Fırat Yaldız, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Ünal Şenel, çok sayıda öğretim üyesi ve yurt dışından gelen öğrenciler katıldı.
 
“Her insan bir kitap gibi….”
Ülkelerinin mahalli kıyafetleri ve bayraklarıyla törene renk katan öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, henüz 4 yıllık genç bir üniversite olarak uluslararası üniversite olma yolunda önemli adımlar attıklarını TÖMER’in de bunlardan biri olduğunu kaydetti. Farklı kültürlerin aynı platformlarda bir araya gelmesinin kültürel bir renklilik kattığını söyleyen Prof.Dr.Akhan, yurt dışı seyahatlerinden örnekler verdi. Prof.Dr. Akhan, “ Farklı kültürlerle bir arada olmak, değişik davranışları görmek bence dünyanın en büyük zenginliklerinden bir tanesi. Seyahatlerimden her tanıştığım insanın bir kitap kadar değerli olduğunu anladım. Yurt dışı seyahatlerim bana çok şey kattı” dedi.
 
İzmir’den dünya barışına katkı
İKÇÜ’de dünyanın tüm kültür mozaiğini buluşturan rengarenk bir kampüs yaratma arzusunda olduklarını kaydeden Rektör Prof.Dr.Akhan, “Kampüsümüzde Afrika’dan, Asya’dan, dünyanın farklı kıtalarından gelen öğrencileri bir arada görünce çok mutlu oluyorum. Bu törende de çok duygulandım. Çünkü hayallerimiz gerçek oluyor. İnşallah birkaç yıl içinde kampüsümüz de bu kadar renkli ve çok kültürlü olur. Bunun dünya barışına da değer katacağına inanıyorum. Başta Türkçe konuşurken tereddüt ettim ama gördüm ki öğrencilerimiz gayet güzel Türkçe konuşuyor. Umuyorum bu Türkçeleri de burada daha da ilerleyecek. Avrasya’nın kilit noktasında bulunan Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’de kurulmuş olan Merkezimiz, genç ve dinamik kadrosuyla kökleri tarihin derinliklerine uzanan, geniş bir coğrafyada konuşulan zengin dünya dillerinden biri olan Türkçemizi öğrenmek ve bu sayede kültür deryamıza girmek isteyen herkesi beklemektedir ” dedi.
 
“Türkçe ’ye olan ilgi arttı”
İKÇÜ-TÖMER hakkında bilgi veren Prof. Dr. Turan Gökçe de merkezlerinin Türkiye’nin ve Türk kültürünün tanıtımında, başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de ve dünyada seçkin, saygın ve örnek bir kurum olacağını söyledi. Türkiye’nin hızlı bir büyüme kaydetmesi, bölgesel bir güç olmanın ötesinde küresel etkisini de arttıran bir ülke olduğunu belirten Prof.Dr.Gökçe, “Bunun doğal yansıması olarak her geçen gün Türkçeye olan ilgi de arttı. Ticaret başta olmak üzere, çeşitli vesilelerle Türkiye ile ilgili proje geliştiren ve Türkçe öğrenme ihtiyacı hisseden yabancılara verilecek olan dil eğitimi de İKÇÜ-TÖMER’in görev kapsamında değerlendirilmektedir. Türkiye’nin üçüncü büyük şehri konumunda bulunan İzmir’in her geçen gün daha çok yabancıyı bünyesinde barındıran bir şehir haline gelmesi, yakın gelecekte daha da büyüyecek olması, yabancılara Türkçe öğretimi alanındaki çalışmalara hız verilmesini gerekli kılmaktadır” diye konuştu.
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /   
 
“Türk dünyasında Türkiye Türkçesi ortak bir dil olacak”
Prof.Dr.Gökçe merkezde, Moldova, Etiyopya, Somali, Kazakistan, Ruanda, Kenya, Sudan, Suudi Arabistan, Filistin, Pakistan, Hindistan, Gana, Liberya ve Eritre olmak üzere toplam 19 öğrenci ayrıca Yunanistan’dan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Türk-İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda yüksek yapacak olan bir öğrencimiz bulunduğu bilgisini verdi. Prof.Dr.Gökçe, “TÖMER ülkemizin tarihî ve kültürel zenginlikleriyle doğru tanıtılmasına katkıda bulunmayı da hedeflemektedir. Türk devlet ve akraba topluluklara mensup olan soydaşlarımızın sadece görecekleri lisans ya da lisansüstü eğitimleri için değil, Türk dünyasında Türkiye Türkçesi ile ortak bir dil ile konuşarak anlaşabilecekler” dedi.
 
“İKÇÜ TÖMER’in büyük başarısı”
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Bölge Koordinatörü Dr.Fırat Yaldız ise öğrencilerin 2 hafta gibi kısa zamanda kendilerini Türkçe ifade edebilmelerinin Kâtip Çelebi TÖMER adına büyük bir başarı olduğunu ve gelinen bu noktanın İzmir için de hızlı bir başlangıç olduğunu vurguladı. Yaldız ayrıca öğrencilerin Türkçe'yi öğrenirken kendi kültür zenginliklerini yansıtmalarının da çok anlamlı olduğunu,Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın misyonuyla da örtüştüğünü dile getirdi.
Tören Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim elemanları Öğr. Gör. Mücahit Yalçın Öztüfekçi ve Arş. Gör. Cem Çırak’ın Türk müziğinden sundukları örneklerle son buldu.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78