• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İzmir 22 °C

Foça’nın geleneği, dünya birincisi !..

Foça’nın geleneği, dünya birincisi !..
Dünya Birincisi Slow Food Foça Zeytindalı “Yeryüzü Pazarı” Lideri ve Çalışma Grubu Üyeleri, Başkan Demirağ’ı ziyaret etti. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
FOÇA’NIN GELENEĞİ, DÜNYA BİRİNCİSİ !..
 
Dünya Birincisi Slow Food Foça Zeytindalı “Yeryüzü Pazarı” Lideri ve Çalışma Grubu Üyeleri, Başkan Demirağ’ı ziyaret etti.
 
Uluslararası Slow Food Örgütü tarafından düzenlenen, Salone del Gusto çerçevesinde gerçekleştirilen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda Dünya 1.’si olan Foça Yeryüzü Pazarı - Slow Food Foça Zeytindalı Birliği’nin Convivium Lideri Gül Girişmen ve çalışma grubu üyeleri, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ı makamında ziyaret etti.
 
Ziyarette, Foça Zeytindalı Birliği Convivium lideri Gül Girişmen, Çalışma Grubu Üyesi Deniz Barın ve Çalışma Grubu Üyesi-Üretici Ramazan Dağıstanlı’da yer aldı.
 
Foça Yeryüzü Pazarı’nın Dünya 1.’liğinin, Foça için çok büyük bir başarı olduğunu düşündüğünü belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; “Bu başarı dolayısıyla Foça Zeytindalı Convivium lideri Sayın Gül Girişmen’e ve çok değerli ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu bir ekip çalışması. Tabii çıtamız şimdi çok daha yüksek. Bundan sonra hep birlikte, çok daha disiplinli, çok daha kararlı ve bundan sonraki süreçte de bu ünvanı sürdürebilecek nitelikte bir çalışma içerisinde olacağız. Bu başarı hem Foça açısından, hemde ülkemiz açısından çok önemli. Bundan böyle sorumluluğumuz daha da arttı. Bu sorumluluk bilinci ile daha çok çalışacağız” dedi.
 
Foça Zeytindalı Birliği Convivium lideri Gül Girişmen’de; “Bu 1.’lik, Foça’nın uluslararası alanda tanıtımı için çok önemli bir başarı. İtalyan televizyonlarının yanı sıra bir çok yabancı ülke televizyonu da bizimle röportajlar yaptı. Foça’ya özgü değerleri, uluslararası arena da tanıttığımız için büyük gurur duyduk. Foça’nın kaybolmaya yüz tutmuş olan değerlerini yaşatmak ve ön plana çıkarmak amacındayız. Geleneklerimizi kaybetmememiz gerektiği gibi geleneklerimizin parçası olan yiyeceklerimizi de kaybetmemeliyiz. Uluslararası Slow Food Örgütü’nün “Ark Of Taste” kaybolmaya yüz tutmuş ürünler listesinde Foça Karası ve çekme makarna ile yer almaktayız. Bu listeye, Foça Tarhanası ve yine Foça’ya özgü karabaş otu, püren, menengiç (üzümle birlikte yapılan bir çeşit tatlı) ile afgus’u (bakla çeşidi) dahil etmek amacıyla çalışmalar sürdüyoruz. Bu başarıda, çalışmalarımıza büyük destek veren Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’a ve Foça Zeytindalı Birliği Üreticileri’ne yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
 
İnternazionale Salone Del Gusto, Terra Madre
Salone del Gusto, iki yılda bir yapılan ve Terra Madre ile paralel yürütülen, dünyanın 150’den fazla ülkesinden yöresel ürünlerin sergilendiği şenlikli bir gıda fuarıdır. Dünyanın tüm kıtalarından farklı gıdaların, küçük üreticilerin ve çiftçilerinin bir araya geldiği gıda fuarı “iyi, temiz, adil” esaslarını benimser. Bu buluşma, sadece mükemmel lezzeti değil, aynı zamanda çevre değerlerinin sürdürülebilirliğini ve sosyal adaleti ifade eder.
 
Uluslararası Slow Food Örgütü, Earth Market (Yeryüzü Pazarı) ağının, Türkiye’deki tek temsilcisi olan Foça Yeryüzü Pazarı, 23-27 Ekim tarihlerinde, İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen Salone del Gusto çerçevesinde düzenlenen Yeryüzü Pazarları Yarışması’nda 39 pazar içerisinden birinci seçilmişti. Slowfood Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan Foça Yeryüzü Pazarı’nın seçilme nedeni olarak; pazarın öncelikle kadın üreticilerin yoğun olduğu bir pazar olması, küçük ölçekli bir uygulama olmasından ötürü kolay uygulanabilir bir model oluşturması ve doğal tarımın ve atalık tohumların öne çıkarılması olarak açıklanmıştı. Foça Zeytindalı Convivium lideri Gül Girişmen, Earth Market projesinin yaratıcısı “Gigi Frassantino” adına ithaf edilen yarışmanın ödülünü Michele Rumiz’den almıştı.
 Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /     
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78