• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İzmir 22 °C

500 milyar TL ihracat hedefi, tarımsız tutmaz

500 milyar TL ihracat hedefi, tarımsız tutmaz
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 10.Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,
500 milyar TL ihracat hedefi,Tarımsız tutmaz
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
10.Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Biz, İzmir'de ve ülkede tarımın vazgeçilmez olduğunu, temel sektör olduğunu,  katma değeri en yüksek üretimin tarımda olduğunu ve Türkiye'nin 2023 yılında varmak istediği 500 milyar dolarlık ihracat rakamına tarımda çok büyük bir ihracat bir hamle yapılmadan ulaşılamayacağına, tarımın mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. 
 
23-26 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen 10.Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, törenle açıldı. Serginin açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı konuşmada İzmir ve Ege Bölgesi'nin dünyada tartışılmaz önemli bir tarım merkezi olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın kalkınması için 10 yıldır çalıştıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ödemiş, Bayındır, Tire ve Bademler'de tarım konusunda neler yaptığımızı hepiniz biliyorsunuz. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımın, kırsalın ve hayvancılığın kalkınması için Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez arazi yollarını, yan yolları asfaltlamak üzere 10 sene yola çıktı ve bugüne kadar 258 milyon TL yol için asfalt para harcadı. Bu sene de 85 milyon TL tutarında sadece arazi yolu yapmak için para harcıyor. Yani 10 senedir toplam yaklaşık 340 milyon liralık arazi yolu yapıyoruz" dedi. 
 
Yarımada'nın startını veriyoruz
Anlaşmalı üretim, toprak ve yaprak tahlil laboratuvarı gibi çalışmalarla da kırsalı desteklediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Arıkbaşı'nda İl Tarım Müdürlüğümüzle çiçek organize bölgemiz için çalışmalarımız devam ediyor. Sayın Valimizin başkanlığında İZKA'da yaptırdığımız Yarımada Stratejik Planı'yla ilgili uygulama projelerini yöre halkımızla, belediye başkanlarımızla, ziraat odalarımızla, işadamları ve üniversitelerle tartıştık, onun da startını eriyoruz" diye konuştu. 
 
İzmir harikalar yaratıyor
Başkan Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz, İzmir'de ve ülkede tarımın vazgeçilmez olduğunu, temel sektör olduğunu, katma değeri en yüksek üretimin tarımda olduğunu ve Türkiye'nin 2023 yılında varmak istediği 500 milyar dolarlık ihracat rakamına tarımda çok büyük bir ihracat bir hamle yapılmadan ulaşılamayacağına, tarımın mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. İzmir köylüsü, çiftçisiyle son derece bilinçli ve biz elinden tutuğunda harikalar yaratıyor. Merkezi hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerimiz, ziraat odalarımız, bilim insanlarımızla tarımı hep birlikte kalkındırmamız ülkenin önündeki en elzem soru olarak görüyoruz"
 
Ödemiş'in emeği dünyaya yayılacak
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, bir bebek gibi doğan fuarın bugün gürbüz bir delikanlı olarak 10.yılına girmesinden gurur duyduklarını söyledi. Fuarın geçen yıla oranla iki kat katılımla bir ivme kazandığına dikkat çeken Badem, "Ödemiş ve Türkiye sınırlarını zorlar haldeyiz. Dünyanın en verimli toprakları ve iklimine sahip, ülkemizin bir kaç ilçesinden biriyiz. Süs bitkileri, tarımın diğer alanları, hayvancılık ile önümüzdeki günlerde hayata geçirmek istediğimiz organize sanayi bölgesiyle Ödemiş, çalışkan insanlarımızın alın teriyle birlikte, emeğimizin dünyaya yayıldığı yer olacak. Ödemiş'in, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve diğer kurumların vereceği desteklerle süs bitkisi ve ağaç üretiminde Türkiye'de hak ettiği yeri alacağına inanıyorum" dedi. 
 
El birliğiyle çalışıyoruz
İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir'in çevresiyle birlikte çok önemli bir tarımsal ve hayvansal üretim merkezi olduğunu söyledi. Nitelikli ve organik üretimin önemine dikkat çeken Ödemiş'i bu kapsamda göz ardı etmenin mümkün olmayacağını belirten Toprak, "İzmir doğasıyla suyuyla, havasıyla, üretimdeki verimliliğiyle, insan gücüyle yani tüm değerleriyle önemli bir alan ve güç oluşturuyor. İzmir'de ülkemizde ve dünyada hak ettiği noktada el birliğiyle taşımak arzusundayız. El birliğiyle, tüm kurumlar, belediyelerimizle  çok daha iyi noktaya getirmek için el birliğiyle çalışıyoruz" dedi.  
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bademli, Bayındır, Urla'dan alımlar yaparak desteklediğini belirten Vali Toprak, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve yetkilileri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Nereden olursak olalım üreticilerimizi desteklemek için bir borcu var, bu borcu da yetkilerimizle bir yere taşıyoruz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine varabilmek için el birliğimizle üreticimizi destekleyeceğiz, Bakanlıklarımızın rehberlik ve önderlik desteklerle 158 milyarlık ihracat rakamını da Cumhuriyetimiz'in 100. kuruluş yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık rakama kavuşturacak şekilde çalışacağız" diye konuştu. 
Üretimin olduğu yerlere gittiklerinde kendilerini ayrı bir heyecan sardığını ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Çünkü emek, alın teri, özveri ve temiz, organik üretim var. 12 ay çabalıyorsunuz. Bu güzel coğrafyada bu güzel insanlar sürekli üretim yapıyor. Siz  çalışkan İzmir ve Ödemiş halkı üretimi gerçekleştiriyoruz. Biz size güveniyoruz. Ülkemizin 2023 ve 2071 yılı hedeflerine taşıyacak üretimi ve gücünü, yerel yönetimler, bakanlıklarla ve temel noktada halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz" dedi. 
 
Tarıma büyük görev düşüyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, Türkiye'de son 10 yılda büyük bir dönüşüm yaşandığına işaret etti. Arzu, "Türkiye'nin dünyada tarım alanında 11. büyük ekonomi iken,  son 4 yıldır 7., Avrupa'da ise 1. büyük ekonomi oldu.  Bir çok tarımsal üründe ilk beş içinde bulunuyoruz. 2023 yılımız hedefimiz olan 500 milyar dolar ihracat içinde tarımda kendimize 40 milyar dolarlık bir pay biçiyoruz. Sanayicimiz, yerel yöneticilerimiz, üreticilerimiz, ihracatçımız ve merkezi hükümet işbirliği yaparsa bunu başaracağımıza inanıyorum. Görüyorum ki İzmir'de de çok güzel bir işbirliği yapılıyor. Son 10 yılda geldiğimiz nokta, gönümüzdeki 10 yılda gideceğimiz noktayı göstermek açısından güzel bir örnek. Bu başarıda İzmir'in çok büyük payı var. Ülkemizin  dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için tarıma büyük görev düşüyor. İşbirliği içinde, bu sektörün kalkınması konusunda çaba gösteriyoruz ve göstereceğiz" dedi.  
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78